Scroll To Top

A konzumidiótizmus jegyében : Arcunk eltakarásával védekezhetünk a friss levegővel szemben ! (Sz.)

Az internetadó

Cikkek, Olvasói levelek 2012. máj. 01.

Rémhír? Az év (rossz) vicce?
Sajnos egyik sem. Nagyon úgy tűnik, hogy a meddő gazdaság felélénkítése helyett újabb értelmetlen sarcot akar bevezetni a kormány.

Az agyonellenőrzött, agymosott médiumok közül még mindig a legszabadabb információforrást, az internetet is cél alá vennék újabb különadó címszóval.
Több különböző indokkal próbálják bizonyítani az újabb sarc szükségességét:

– Internetes kalózkodás visszaszorítása
– Szerzői jogok védelme
– Szerzői jogokra fordított támogatás növelése a befolyó adóból

Arról hallgatnak, hogy a telefonadóhoz kötve találták  ki ezt a „remek” adófajtát. Egyre többen használnak internetes telefonprogramokat (VoIP call programokat) baráti, céges beszélgetésekre. Ezek a programok praktikusak is, csak interneteléréshez van szükségük a működéshez. (Prémium hívások már néhány eurocentért kezdeményezhetőek, olcsóbban mint bármelyik európai szolgáltatónál). Erre a területre nem tudnak „kétforintos” adót bevezetni honatyáink, így általánosságban szeretnének plusz terhet rakni a fogyasztók vállára. Burkolt áfaemelés? Vagy kétszeri áfa fizetés? Ahogy tetszik… Az eredmény sajnos ugyanaz.

Internet előfizetői díjak a T-online hálózatában:

Magyarország:  4080 ft / hónap (1 év hűségnyilatkozattal)

Hollandia: 10 Euró (kb. 3000 ft) / hónap (1 év hűségnyilatkozattal)

Németország: 29,95 euró (kb 9000 Ft , de korlátlan telefonálással, hűségnyilatkozat nélkül)

Több mint érdekes, hogy Hollandiában hogyan tudják sokkal magasabb életszínvonal mellett alacsonyan tartani az internet elérés díját.
Németországban ugyan arányaiban drágább az internet, de ott se fizetnek kétszer adót.

Az emberek 80%-a szerint az internet alapvető emberi jog.

Szerző maximálisan egyet tud érteni ezzel a gondolattal…Szórakozásra, munkára, szabadidőre egyaránt!

Finnország a világ összes országa közül elsőként fektette le törvényben, hogy minden állampolgárának alanyi jogon jár a szélessávú internet.

Finnország megmutatta, hogy létezik más út is.. Sőt kellene is, nem rövidtávon, hanem hosszú távra tervezve, értelmes, végigcsinálható fejlesztésekkel, jól átgondolva.

Magyarországon az internet használat nagymértékben elmarad az európai átlagtól, ha már feltétlenül lesz valamilyen adó az internetre, azt mindenképp az oktatásra kellene fordítani. A 35 év feletti korosztályt megbarátkoztatni az internettel, és a mindennapi előnyeire megtanítani.
Fellendülne az elektronikus ügyintézés, az internetes bankolás, az online munkakeresés, a távmunka lehetősége, ami a gazdaságot is élénkítené.

Ha már olcsóbbá nem tudják (nem akarják) tenni az internet hozzáférést, hogy még szélesebb réteg számára legyen megfizethető és vonzó egyben, legalább drágábbá ne tegyék. Ha mindenképp ezt a szolgáltatást akarják megadóztatni, akkor kéretik az adót a szolgáltatókon bevasalni, ellenőrizve, hogy ők nem terhelik vissza a végfelhasználókra. Ez azonban valószínűleg túl naiv elképzelés a részemről.

GAlex

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

Szerkesztőségünk természetesen az olvasói levelekkel való egyetértés, vagy egyet nem értés jogát mindenkoron fönntartja.

A szerzőről

GAlex

Kalendárium

Illő napi filmajánló