Scroll To Top

Szúnyogirtásnak hazudott tömeges pillangó-pusztításkor és a következményes békairtáskor meg fecskétlenítéskor hol vannak az állatvédők ???

Dr. Letoha Tamás: Magyarország ezt a járványt gyakorlatilag legyőzte! Exkluzív interjú a szegedi koronavírus-kutatóval

Cikkek 2020. júl. 22.

Hétfőn reggel életbe léptek a lazítások, Szeged belvárosa a héten megtelt emberekkel. Rengetegen kérdezitek tőlünk: jó lesz ez így? Vagy épp most, a lazítások miatt fog elszabadulni a pokol járvány-ügyben? A kérdést Dr. Letoha Tamás “Év Példaképe” díjas szegedi kutatóorvosnak tettük fel, aki jelenleg is dolgozik a koronavírussal.

Névjegy: Dr. Letoha Tamás, Év Példaképe díjas szegedi kutatóorvos, cége, a Pharmacoidea csapatával a legfőbb céljuk a jelenleg gyógyíthatatlannak tartott kórképek ellenszereinek kifejlesztése és a rászorulókhoz történő mihamarabbi eljuttatása. Tamás 2017 óta tagja egy nemzetközi gyógyszerfejlesztési konzorciumnak, amiben a humán koronavírus felfedezőjével, Albert Osterhaus-szal dolgozik együtt.

Sz365.: Hétfőn léptek életbe az enyhítő rendelkezések, azóta sorra nyitnak a teraszok, Szeged belvárosa egyre jobban megtelik emberrel. Mit gondolsz, lehet egy második, nagy bedurranása a járványnak pont amiatt, hogy “kiszabadultak” az utcára a szegediek (és persze, a Pest megyeieket leszámítva a komplett magyarság)?

Dr. Letoha Tamás:

Ebben az időben már nem. A koronavírus által okozott felső légúti fertőzésnek a napsütéses nyári meleg nagyon nem kedvez. Ezt a fajta vírust 65 fokon 30 perc alatt lehet inaktiválni, magyarán ez a melegre relatíve érzékeny vírus. A következő hetekre már akár 30 fok körüli meleget is mondanak, ami egyáltalán nem kedvez a fertőzésnek, a nyári melegben nem kell majd számítanunk tömeges megbetegedésekre.

Hogy értsétek, a jelenlegi kutatásaink során is hő-inaktivált koronavírust használunk: a vírust 65 fokon kell melegíteni 30 percig és inaktiválódik. Ez nekünk, kutatóknak azért szerencsés mert munka közben nem kell tartanunk a fertőzéstől, ugyanakkor a vírus különböző sejtmodellekkel folytatott kölcsönhatásait remekül lehet kutatni.

Félre értés ne essék: a világ legvirulensebb kórokozói Afrikából származnak, elég csak az ebolára gondolni, aminek egy ilyen fokú melegítés nem szabna gátat. A koronavírus viszont egy rendkívül érzékeny kórokozó a hőmérséklet szempontjából.

Szeged365.: Többen azt jósolják, ősszel vagy télen jöhet egy második, nagy koronavírus-hullám. Mit gondolsz róla?

Dr. Letoha Tamás:

Télen és a tél – tavasz közti átmeneti időszakban mindig vannak és lesznek is influenzaszerű megbetegedést okozó vírus járványok. Teljesen mindegy, hogy milyen vírusnak hívjuk, ebben az időszakban ez természetes. Nekem az a furcsa, hogy egy kicsit olyan, mintha mi, emberek most jöttünk volna rá, hogy a vírusok léteznek. Mindezt attól függetlenül, hogy például herpesz-vírus fertőzött a populáció közel 90%-a.

Amit már mondtam Nektek is, hogy a felső légúti fertőzések kb 30%-ért eddig is koronavírusok voltak a felelősek. Ez nem egy újonnan kialakult víruscsalád, folyamatosan változnak, jönni fognak újak – a kérdés, hogy az emberiség mennyire felkészült arra, hogy racionális módon kezelje a megjelenésüket.

Ez a fajta pánikhangulat, ami a vírust kísérte nem kedvez a racionális védekezésnek.

Mára nyilvánvalóvá vált: vírusok voltak, vannak, lesznek is. A pánikhangulat, ami a járványt kíséri, teljesen túlmegy a józan ész határain.

Sz365.: Egy egész világ várja úgy a védőoltást, mint a messiást? Mit gondolsz róla? Ez lesz a megoldás?

Dr. Letoha Tamás:

A vírus elleni válasz legsúlyosabb része, hogy bizonyos emberek tüdejében allergiás reakció játszódik le. Ez vezet a cyitokrin-viharhoz, ami egy légzési elégtelenséget okoz.

Egy nagyon elismert amerikai kutatótársam mondta: “olyan ez, mintha az Egyesült Államokat lekaranténoznánk a mogyoróvaj ellen…”

Az biztos, hogy a vírus ellen egy vakcina védelmet nyújt. Ez nem kérdés.

Ami viszont felmerül: egy hővel elölt vírus lesz, amit beadnak az embereknek. Ha bizonyos emberekben lezajlik egy allergiás reakció a vírusfehérje ellen, a kérdés, hogy mennyire fog segíteni a vírus burkát tartalmazó vakcina ugyanezen embernek leküzdeni ezt az allergiás reakciót? Semennyire. Gyakorlatilag egy mogyoróvaj elleni allergiát sem tudsz azzal meggyógyítani, hogy mogyoróvajat adsz a páciensnek.

Sz365.: Napról napra csökken az aktív fertőzöttek száma. Kijelenthetjük, hogy mi győztünk?

Dr. Letoha Tamás:

Az új adatok alapján igen. Csökkennek a halálozások, nem látni olyat, hogy ép, egészséges emberek halálát okozná tömegesen a koronavírus. Akik a koronavírus-fertőzésben meghalnak, szinte minden esetben rendelkeznek egy-egy súlyos, életveszélyes alapbetegséggel, gyakorlatilag ők “csak” felülfertőződnek a koronavírussal. A népesség nagyobb hányadára ez a vírus már veszélytelen, gyakorlatilag ki lehet mondani, hogy Magyarország ezt a járványt legyőzte.

Forrás: Dr. Letoha Tamás: Magyarország ezt a járványt gyakorlatilag legyőzte! Exkluzív interjú a szegedi koronavírus-kutatóval

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium