Scroll To Top

Az Orvostudomány
mint magyar neve (is) mondja :
Tudomány, nem Propaganda !!! (Sz.)

Tollasok és lombosok – madarak és fák napi program a Vadasparkban

Rendezvények 2014. máj. 10.

A tavaszi zöld ünnepek közül a legrégebbi a május eleji madarak és fák napja. Az 1902-től számon tartott jeles naphoz kötődően a Szegedi Vadaspark is évről évre foglakozik a természet két nagy, tollas és lombos élőlénycsoportjával, felhívva a figyelmet nemcsak csodálatra méltó mivoltukra, egymáshoz szorosan kötődő kapcsolataikra, hanem a madarakat és a fákat veszélyeztető káros emberi tevékenységekre is. Május 10-én, e tavaszi szombati munkanapon, 9.00 és 14.00 óra között óvodai és iskolai csoportokat várunk érdekes, izgalmas, több helyszínes, játékos akadályversenyre. Május 11-én, vasárnap, 10.00 és 16.00 óra között, sokszínű családi napot szervezünk.

Mivel ebben az évben Herman Ottó halálának 100 évfordulójára, Móra Ferenc halálának pedig 80. évfordulójára emlékezünk, ezért e rendezvényünkön különleges programokkal adózunk az utolsó magyar polihisztornak és a nem kevésbé sokoldalú, Szegedhez ezer szállal kötődő írónak és múzeumigazgatónak.

S most következzen a vasárnapi (május 11.) programok sora, amelyek közül – a különleges állataink megszemlélésén túl – a társintézményeink segítségével kialakított széles kínálatból biztosan mindenki talál kedvére való érdekes, szórakoztató elfoglaltságot:

Kora délelőttől késő délutánig, a következő időpontokban és helyszíneken Monostori András  Móra állatmeséiből olvas fel néhányat, ahol a szereplők, állatkertről lévén szó, valóban megelevenednek:
10.00: Búbos és kendermagos (tyúkok), Helyszín: Parasztudvar
11.00: Versenyfutás (csigák), Helyszín:
12.00: Gólyafészek, Helyszín: Gólya-tó előtt
12.30: Huppuj, Móricz meg a sánta nyúl (nyulak), Helyszín: Nyúlkifutó mellett
13.20: Csupaszem, a világjáró (béka), Helyszín: Terrárium-ház
14.30: Kéményseprő zsiráfok, Helyszín: Szavanna-ház terasz
15.30: Nagyapó állatai (háziállatok), Helyszín: Parasztudvar

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár munkatársai, egyrészt a mesékhez kapcsolódó kézműves játszóházzal, másrészt Móra Ferenc és Herman Ottó könyveinek bemutató kiállításával segítik közelebb hozni a mai gyermekekhez és fiatalokhoz e két nagy természetbúvár és humánum szellemiségét. A Könyvtár további, a Móra évfordulóhoz kapcsolódó rendezvényeit a következő linken találja: www.sk-szeged.hu/1590

10.00-16.00 óráig az Oktatóközpont mellett, a Nemzeti Környezetügyi Intézet természetismereti és környezetvédelmi interaktív bemutatói kicsiknek és nagyoknak kínálnak sokféle, kezet és agyat is megmozgató játékos elfoglaltságot – kifestők, állatos és növényes memóriakártyák, elektromos kisokos, tudáspróba. Ugyanitt kerül értékelésre és jutalmazásra a Herman Ottó életéhez, munkásságához kötődő vetélkedő is.

10.00-től 15.00 óráig, a Terrárium-ház mellett, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve egyik munkatársa szintén játékos fejtörőre várja az érdeklődőket.

10.00 és 12.00 óra között (madárbefogástól függően) a Gólya-tónál, a hagyományoknak megfelelően, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei Csoportja egyik munkatársa, az eddigi évek gyakorlatának megfelelően, madárgyűrűzési bemutatót tart.

Ezen a napon sem maradhat el a méltán népszerű Zoo Típusú Találkozások programsorozat sem, ahol érdekes kielőadások kíséretében izgalmas állatetetések, tréningek megtekintésére, sőt egy alkalommal még állatsimogatásra is sor kerül a következő időpontokban és helyszíneken:
9.30: Főúr, kérem! – vízi revü a pingvineknél
10.30: Borjúfóka bemutató
11.30: Afrikai útikalauz – kezdődik a szurikátánál
13.00: Találkozás „nemszeretem” állatokkal – Terrárium-ház
14.00: Kismajmok bolygója – kezdődik az Esőerdő-háznál
15.00: Borjúfóka bemutató

A hét minden napján, így vasárnap is feltesszük a következő kérdést minden Vadasparkba belépőnek: Szeretne fókát etetni? Ha igen, vegyen részt 9.00 és 14.50 között az Európa Állatkertek és Akváriumok idei Sarkvidék kampányán a nap fődíjáért, a 15.00 órakor kezdődő fókatréningen való részvételért. A kitöltendő Sarkvidék-kvíz feladatlapja a Főbejáratnál felvehető.

Amint a kínálatból is látszik, hozzánk mindig érdemes kilátogatni, hiszen a gyönyörű erdei környezetben működő, sok-sok különleges egzotikus és hazai állatbemutatót felvonultató állatkertünk, az idén 25 éves Vadaspark, mára már sokféle kulturális programot felvonultató szabadidőközpontként is működik.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium