Scroll To Top

Szúnyogirtásnak hazudott tömeges pillangó-pusztításkor, szitakötő-mészárláskor, katica-gyilkoláskor és a következményes békairtáskor meg fecskétlenítéskor hol vannak az állatvédők ???

Dél-Szudán függetlensége napján

Dél-Szudán vagy teljes nevén Dél-szudáni Köztársaság (angolkodón : Republic of South Sudan) kelet-afrikai ország, a kontinens legújabb állama, mely 2011. július 9.-én vált függetlenné Szudántól, amelynek 2005 óta autonóm tartománya volt.

2011 január 9. és január 15. között népszavazást tartottak az országrész függetlenedéséről. A szavazatok túlnyomó részének átszámolása szerint a résztvevők 99%-a a déli országrész függetlensége mellett szavazott. 

A Dél-Szudánt (piros) elismerő államok (sötétkék)

Az ENSZ 2011. július 14-én, 193. tagországként vette fel tagjai közé. 2011. július 28-án tagja lett az Afrikai Uniónak is.

Dél-Szudán 32 tagállama 2017 után

Szudán sivatagos északi részével szemben Dél-Szudán területét trópusi erdők, mocsarak és füves puszták tarkítják. Fő folyója a Fehér-Nílus, mely hosszában szeli át az országot; a fővárosa, Juba is a folyó mentén fekszik. A Fehér-Nílus középső része igen elmocsarasodott, ez a Szudd. Neve talán az arab szadd (akadály) szóból származik. A mocsárvidék egyike a világ legnagyobb vizes élőhelyeinek, valamint a legnagyobb a Nílus-medencében.

Egészen érdekes Dél-Szudán vallási terképe is…

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

A MAGYAR KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG ALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓJA
CSALÁDORVOS, AKI HISZ A CSALÁDBAN,
DE NEM HISZ A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉGEKBEN,
NEMZETÜNK BETEGSÉGÉNEK ORVOSLÁSAKÉNT PEDIG HISZ MAGYARORSZÁG FÖLTÁMADÁSÁBAN

Kalendárium