Scroll To Top

Épített értékeiben él a Nemzet.
A hazafiság minimuma épület-örökségünk védelme.

A koraszülöttmentésről nyílt fotókiállítás Szegeden

Szeged, 2012. november 16., péntek (MTI) – A Szegedi Újszülött Életmentő Alapítvány tevékenységéről nyílt szabadtéri fotókiállítás pénteken a szegedi Klauzál téren a koraszülött világnap alkalmából.

Bártfai György, a Szegedi Tudományegyetem nőgyógyászati klinikájának professzora a Csősz Géza fotográfus alkotásait bemutató tárlat megnyitóján utalt arra, hogy a gyermekek 8-12 százaléka a terhesség 37 hete előtt jön világra 2500 grammnál kisebb testtömeggel. A koraszülöttek, különösen az igen alacsony testtömegű, 1500 grammnál kisebb gyerekek ellátása fokozott gondosságot igényel, az újszülött halálozás 80 százaléka, az újszülött megbetegedések 70 százaléka közülük kerül ki.
Pintér Sándor, az alapítvány kuratóriumi elnöke közölte, hogy az országban a legnagyobb területen működő szervezet évente 1250 újszülött mentését végzi. Hangsúlyozta, hogy ha a koraszülöttek időben megfelelő ellátást kapnak, még az egy kilónál kisebb gyerekek is egészségben felnőhetnek, és teljes értékű életet élhetnek.
A Csongrád, Békés, Bács-Kiskun és Szolnok megye déli részén működő alapítvány éves költségvetése 80 millió forint, ebből mintegy 50 milliót fedez állami támogatás, a fennmaradó részt adományokból teremtik elő.
Csősz Géza fotográfus elmondta, hogy októbertől néhány hetet töltött együtt a szolgálat munkatársaival, akik hozzáértő, gyors munkája lenyűgözte, akárcsak az, ahogy képesek megnyugtatni az anyákat, akik legnagyobb kincsüket, gyermeküket bízzák a mentőkre.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium