Scroll To Top

A konzumidiótizmus jegyében : Arcunk eltakarásával védekezhetünk a friss levegővel szemben ! (Sz.)

Gonoszűző kelengyés ládák és tatár-arcú Krisztus a Móra-múzeumban

Kiállítások 2012. szept. 13.

Mágikus jelekkel karcolt, bajelhárító kelengyés láda, zenélő Luther-kép és egy tatár-arcú, fából készült Krisztus is látható a Belső-Erdélyt bemutató új időszaki kiállításon a Móra Ferenc Múzeumban. A „Sosem láttam szebb termőfát…” című tárlatot szeptember 14-én, pénteken 17 óra 30 perckor nyitják meg.

Egy cseppnyi Erdély költözik a Móra-múzeum falai közé szeptember közepétől: a szakrális hét keretein belül megnyíló kiállításon a Belső-Erdélyben élők vallással átszőtt mindennapjait ismerhetik meg az érdeklődők. Belső-Erdély a hagyományosan Erdélynek nevezett terület középső-keleti, magyarok-, szászok-, románok- és örmények-lakta része.

A tárlaton bemutatnak többféle kelengyés ládát, melyeket a gonosz elűzése céljából geometrikus mintákkal, forgórózsákkal, különböző karcolt mágikus jelekkel díszítettek. Olyan láda is bemutatásra kerül, melyet hajdanán koporsóként is használhattak.

A Belső-Erdélyben élők egész életét, így használati tárgyaikat is átszőtte a szakralitás: különböző viseleteket, halottas lepedőt, szenteltvíz-hintő buszulyt, rozmaringból készült menyasszonyi pártát és más tárgyakat is megcsodálhatnak az érdeklődők Harangozó Imre gyűjteményéből. A falakat tányérok és szőttesek díszítik, valamint egy Luthert ábrázoló zenélő képet is bemutatnak. A kiállítás egyik érdekessége az a körmeneti kereszt, melyen egy tatár arcvonásokkal megfaragott Krisztus látható. Ennek az ábrázolásnak az oka a tatárok 18. századi erdélyi betörése lehetett.

A tárlat megnyitója előtt 17 órától Harangozó Imre „Anyám, anyám, szép Szűz Márjám…” című könyvét Halász Péter mutatja be.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium

Illő napi filmajánló