Scroll To Top

Épített értékeiben él a Nemzet.
A hazafiság minimuma épület-örökségünk védelme.

Tolnay Kláriról nyílt kiállítás az Art Hotelben

Kiállítások 2014. júl. 30.

Tolnay Klári személyes tárgyait, jelmezeit, néhány fontosabb szerepét bemutató kiállítás nyílt a kétszeres Kossuth-díjas színművész születésének centenáriuma alkalmából, a csütörtökön kezdődő Hungarikum Fesztiválhoz kapcsolódva szerdán az Art Hotel Szegedben.

Elekes Zoltán fesztiváligazgató felidézte, hogy Tolnay Klári első sikerét húszévesen a Meseautóban aratta, majd több mint ötven filmben szerepelt, és felejthetetlen alakításokat nyújtott a színpadon is. 1950-től csaknem öt évtizeden át Madách Színházban szerepelt, 1983-tól néhány évadon át azonban – Mensáros Lászlóval együtt – a szegedi társulat tagja volt.
Király Levente, a Nemzet Színésze a tárlat megnyitóján úgy fogalmazott, a színésznőkről az a tévhit él, hogy sikerükhöz elegendő, ha nagyon szépek. Tolnay Klári azonban ennél sokkal többet tudott és sokkal többet ért: „fantasztikus tehetsége volt az ember ember általi ábrázolásához”.
Nem véletlenül övezte mindenhol hatalmas megbecsülés, amiért azonban mindig keményen megdolgozott – mondta a színművész. Hozzátette: ez a munka harcokkal is járt, Tolnay Klári egyéniségét nem lehetett leláncolni.
Az augusztus 23-ig, a Szegedi Szabadtéri Játékok végéig látható tárlaton az érdeklődők megcsodálhatják Tolnay Klári több jelmezét, színpadon és filmekben viselt ruhadarabjait, valamint néhány fontosabb szerepét bemutató fotót. A kiállított tárgyak között szerepel többek között egy turbán, melyet a színésznő 1946-ban, az Euridiké című színdarabban viselt és egy pár cipő is, melyet a halála esztendejében bemutatott Társasjáték New Yorkban című vígjátékban hordott a színpadon.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium

Fohászkodás

ápr. 15.
Fohászkodás