Scroll To Top

„Jaj annak a népnek, amelynek a történelmét az ellenségei írják!” (Seneca)

Kiállítás a ferencesek kínai munkájáról Szegeden

Kiállítások 2013. ápr. 24.

Szeged, 2013. április 24., szerda (MTI) – A magyar ferencesek 1929 és 1952 közötti kínai missziójának tárgyi emlékeiből rendeztek kiállítást Misszió a hadiösvényen címmel Szegeden a Klebelsberg Könyvtárban: a tárlaton zászlók, selyemfestmények mellett például a mindennapi élet használati tárgyai is láthatók.

A tárlatot szerdán Kálmán Peregrin, a Magyar Ferences Könyvtár és Levéltár gyűjteményvezetője nyitotta meg, aki az MTI-nek elmondta: az anyag abból a kollekcióból származik, amelyet a misszióból küldtek a ferencesek.
1929 és 1950 között ugyanis vándorkiállítások járták az országot azért, hogy a kínai missziónak a hírét eljuttassák az emberekhez és adományokat gyűjtsenek a misszió fenntartásához. Abban az időben ugyanis a ferenceseknek még maguknak kellett előteremteniük a csaknem magyarországnyi terület missziós munkájához szükséges pénzt.
A szerzetesek Kínából néprajzi, mindennapi használati és művészeti tárgyakat, valamint a misszióról készült fotókat küldtek haza. Ezek 1950 előtt már Szegedre, az Alsóvárosi templomba kerültek, amely egy új missziós központ lett volna, de közbeszólt a szerzetesrendek feloszlatása. A munka leállt, de az anyag megmaradt. A kiállítás elsősorban ebből állt össze, de vannak olyan darabok is, amelyeket más városok kaptak egykoron a kint dolgozó szerzetesektől.
A kiállításon láthatók egyebek mellett faragott templomi Buddhák, egy nagyméretű, mákgubót ábrázoló váza a bódító illatú virágok tárolására, könyvek, fotók, kiadványok, fali díszek, textilnyomó kefék, fa klumpa, imafüzér, legyezők, kvartett kártyák, sárkányfigurák, tucatnyi selyemfestmény, hangszerek, írókészlet, étkezéshez kapcsolható tárgyak, cipők, sapkák és napernyők is.
A kiállítás az egyetemi tanév végéig látható a Szegedi Tudományegyetem könyvtárában.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium

Isí Kazujosi
Isí Kazujosi
jún. 10.