Scroll To Top

Magyarok vagyunk meg székelyek,
Kirekesztők kíméljenek !

Meggyalázták Wass Albert marosvécsi síremlékét

Magyargyalázat 2013. febr. 25.

A Krónika híradása szerint a tettesek lefeszítették és ellopták a marosvécsi (Brancovenesti) Kemény-kastély kertjében álló sziklára erősített, az író portréját ábrázoló bronzplakettet, a földre dobálták és összetaposták a piros-fehér-zöld szalagos koszorúkat.
Az esetre szombat délután derült fényt, amikor a Wass-hagyatékot és a sír ápolását vállaló Bartha József holtmarosi lelkész fia magyarországi vendégek társaságában ellátogatott az emlékhelyhez.
Két év alatt másodjára gyalázták meg az író sírját. Először 2011 áprilisában lopták el a Hunyadi László szobrászművész által készített bronzplakettet. Ezt azonban egy adománygyűjtő akció nyomán még abban az évben sikerült pótolni.
„Belefáradtam ebbe a hercehurcába, és úgy döntöttem, hogy többé nem helyezem vissza a bronzplakettet. Helyette fekete márványt illesztünk a sziklakőre, és akkor majd kiderül, hogy színesfém tolvajok, vagy közönséges gaztevők garázdálkodnak a sírnál” – mondta Bartha József.
A lelkész megemlítette, korábban a rendőrség színesfém tolvajoknak tulajdonította a rongálást. Hozzátette, ezt ő sem zárja ki, de valószínűbbnek tartja, hogy a síremléket az utóbbi hetek felforrósodott magyarellenes hangulatában levők gyalázták meg.

.

Gabriela Stoica, a Maros megyei rendőrkapitányság sajtóosztályának illetékese az MTI-nek elmondta, a rendőrség a megye valamennyi fémhulladék-begyűjtő központját ellenőrzi abban bízva, hogy megtalálják a bronzplakettet.
Nagy Kemény Géza, a marosvécsi síremléknek otthont adó kastélykert tulajdonosa is kizárta, hogy magyarellenesség vagy  Wass Albert-ellenesség lett volna az elkövetők indítéka. A terület tulajdonosa az MTI-nek elmondta, a tettesek nem háborgatták az emlékhelyen kitűzött magyar zászlót és a piros-fehér-zöld szalagos koszorúkat.
Nagy Kemény Géza rosszallóan jegyezte meg, hogy Bartha József holtmarosi református lelkész, a Wass-hagyaték gondozója a sajtót tájékoztatta a rongálásról, őt azonban nem.
A Wass Albert-emlékhely újbóli meggyalázásáról Bartha József közlése alapján adott hírt vasárnap a Krónika című erdélyi napilap.
A lelkész a lapnak megemlítette ő sem zárja ki, hogy színesfémtolvajok feszítették le és vitték el a Wass Albert-bronzplakettet, de valószínűbbnek tartja, hogy az emlékhelyet az utóbbi hetek felforrósodott magyarellenes hangulatától felbuzdult személyek gyalázták meg.

(MTI- kép Csikiak klubja)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor