Scroll To Top

Az illegális bevándorlás - vagyis bűnözés - támogatása bűnpártolás !
A bűnpártoló politikusoknak börtönben vagy bitón a helyük !

A C-vitamin emlékszobája – ahol egy magyar Nobel-díj született

Szeged város (balvezetőinek) adóssága Szent-Györgyi Alberttel szemben szinte értelmezhetetlen. Másfél évtizede még hagyatékának hazahozásáról és itthoni – szegedi(!) – újratemettetéséről folytak tárgyalások. Azóta már tárgyalások sem folynak, emlékház helyett lett egy emlékszobája… A Szent-Györgyi Nobel-díjából vásárolt villában ma is a – ház melléképületeit is engedély nélkül elbontó – jogtipró (magát furcsamód “jogvédő”-nek tituláló) iroda székel. A ház látogathatatlan, az emléktáblája is csak színházi távcsővel látható. A Város-ellenes balvezetés PR-gépezete címerpajzsként használja Nobel-díjasunk nevét, – legújabban éppen a csodák panamájához – miközben naponta gyalázza meg az emlékét.

Lehet azonban most a Szent-Györgyi-év és a 75 évforduló alkalmából ébresztőként egy “Aszkorbin-szoba” – a C-vitamin emlékszobája – ott, ahol a világhíres vitamin (fölismerése) született. Abban a szobában, melyben a C-vitamin fölfedezése idején Szent-Györgyi Albert élt és alkotott…

Dr Sz L

A C-vitamin emlékszobája

Tervezet

 Az idei Szent-Györgyi-év alkalmat kínál 75 év óta elmulasztott föladatunk pótlására: a C-vitamin emlékhelyének tudatosítására és népszerűsítésére. A Déri Miksa Ipari Szakközépiskola (Szeged, Kálvária tér 7.) alagsori nagy tanműhelyének a hajdani földszinti Szent-Györgyi-lakás felé eső kisebb terme leválasztható a többiről, s nem hiszem, hogy hiánya nem lenne pótolható.

Ez a C-vitamin szülőhelye. Itt volt Szent-Györgyi Albert (1893—1986) egyetemi Orvosi Vegytani Intézetének laboratóriuma 1931-ben, amikor Joseph Louis Svirbely (1905—?) azonosította Szent-Györgyinek szarvasmarhavesekéregből kivont, kristályosított hexuronsavát a C-vitaminnal, és 1932-ben, amikor Szent-Györgyi munkatársaival paprikából izolálta a C-vitamint.

Ennek emlékhelyét kell megteremteni. Kinyitni az egykor ismeretlen okból bezárt udvar felőli ajtót, és ezzel jól megközelíthető kiállító helyiséget létrehozni. Ebben részben rekonstruálni kellene a hajdani laboratórium legszükségesebb eszközeit; részben tömör föliratokkal és képsorozattal bemutatni az egykori kísérletek folyamatát. A kiállítás többi része egyrészt a szegedi paprikának (termelésének, földolgozásának) állíthatna emléket szintén föliratokkal, termelőeszközökkel, képekkel, részben iskolatörténeti dokumentumokkal illusztrálhatná a genius locit: azt, hogy a hely elválaszthatatlan a világjelentőségű sikertől.

Ez a kis kiállítás — összehangolva az orvoskari dékáni hivatalban (Tisza Lajos körút 107.) berendezett Szent-Györgyi-emlékszobával — méltóan szolgálná 1) a C-vitamin; 2) fölfedezője, a Nobeli-díjas Szent-Györgyi Albert; 3) Szeged város; 4) a szegedi egyetem; 5) a szegedi paprika; 6) nem utolsósorban a hely, a Déri Miksa Ipari Szakközépiskola szerepének és jelentőségének tudatosítását a közvéleményben és népszerűsítését helyben, országosan, nemzetközi méretben.
Nyilván a szegedi idegenforgalom föllendítését is, hiszen mind a helybeliek, mind az idelátogatók különleges zarándokhelynek tekintenék.

Szeged-Szőreg, 2012. június 1-jén.
Péter László
professor emeritus

Ajánlott olvasmány: Nyílt levél Nobel-díjasunk emlékezetéért

Bővebben a Szent-Györgyi Emlékházról: Szent-Györgyi-villa – Szent-Györgyi Albert Emlékház


Dergán Ádám – Orvosok Lapja – 2009. november

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

A MAGYAR KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG ALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓJA / CSALÁDORVOS, AKI HISZ A CSALÁDBAN, DE NEM HISZ A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉGEKBEN,
NEMZETÜNK BETEGSÉGÉNEK ORVOSLÁSAKÉNT PEDIG HISZ MAGYARORSZÁG FÖLTÁMADÁSÁBAN

Hírek

Savonarola szülinapján

2022 szept. 21.
Savonarola szülinapján

Erzsébettel legutóbb…

2022 szept. 17.
Erzsébettel legutóbb…
Madách Sztregován
Madách Sztregován
2022 szept. 17.