Scroll To Top

Minden kereszténynek :
Aki uzsorásokat nem ütlegelt, az nem élt igazán krisztusi életet !

L. Simon: bőven lesz forrás az önkormányzatokhoz kerülő múzeumok működtetésére

Szögedi hírek 2012. nov. 14.

Szeged, 2012. november 14., szerda (MTI) – A költségvetési törvény elfogadása esetén bőven lesz forrás jövőre az önkormányzatokhoz kerülő múzeumok működtetésére – jelentette ki L. Simon László kultúráért felelős államtitkár szerdán Szegeden.

A megyei intézményfenntartó központok idén mintegy 2,6 milliárd forintot fordítottak a megyei múzeumi hálózatok működtetésére, jövőre az intézmények mozgástere 1,5 milliárd forinttal bővülhet – mondta a politikus a Móra Ferenc Múzeumban tartott sajtótájékoztatóján.
A tervek szerint a megyeszékhelyek a múzeumok központi egységeinek fenntartásához 2,4 milliárd forintos támogatást kapnak 2013-ban. A kormány további 1,04 milliárd forintot ad azoknak a – nem megyeszékhely – településeknek, amelyek múzeumot tartanak fenn, 700 millió forintot pedig azokra a közgyűjteményekre fordít, amelyek valamelyik állami intézmény részeként működnek tovább – közölte az államtitkár.
A múzeumi ingatlanok, illetve gyűjtemények állami tulajdonban maradnak, a kormány azonban nyitott arra, hogy később ez részben változzon. A műtárgyak egy része, a törzsvagyon azonban mindenképpen tartósan állami kézben lesz – tudatta L. Simon László.
A Móra Ferenc Múzeum kapcsán az államtitkár kijelentette, hogy a közgyűjtemény Szeged fejlődő, jól működő, megfelelően gazdálkodó kulturális intézménye. A politikus példaként a december 16-ig látható Munkácsy-kiállítást említette, amelynek látogatottsága akár az 50 ezer főt is elérheti.
A politikus közölte, hogy az intézményátadásról tárgyalt Botka László (MSZP) szegedi polgármesterrel, és javasolta, hogy a múzeumot a jövőben is Fogas Ottó jelenlegi igazgató vezesse.
A Csongrád megyében működő kulturális intézmények közül az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékpark a jövő évtől a megyei intézményfenntartó központ helyett az államtitkársághoz tartozik, ez azonban nem érinti a folyamatban lévő fejlesztéseket – tudatta L. Simon László.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium