Scroll To Top

Az illegális bevándorlás - vagyis bűnözés - támogatása bűnpártolás !
A bűnpártoló politikusoknak börtönben vagy bitón a helyük !

Felhívás a vidéki magyar múzeumok megmentésére

Hírek 2012. márc. 15.

A közgyűjtemények (múzeumok, könyvtárak, levéltárak) őrzik hazánk múltjának felbecsülhetetlen értékű tárgyi emlékeit, és biztosítják a hozzáférést a minőségi emberi élethez szükséges szellemi javakhoz. A nemzeti összetartozást kifejező, közös történelmünket megjelenítő kincseink legjavát nagy nemzeti gyűjtemények mellett a közgyűjtemények zömét adó vidéki intézmények őrzik. Ezeknek a múzeumoknak a többsége a megyei múzeumi hálózat intézménye. Ezek a múzeumok biztosítják a „vidéki Magyarország”, azaz a magyar lakosság 4/5-ének a műkincsekhez való hozzáférését. Kutatás, ásatás, gyűjtemény-gondozás, kiállítás, kiadvány, rendezvény révén ennek a hálózatnak pótolhatatlan szerepe van a helyi kultúra és a helyi közösség identitásának fenntartásában.

A kormányzat az elmúlt évben a megyei önkormányzatoktól átvett és államosított közgyűjteményeket – a hírek szerint – átadni készül a települési önkormányzatoknak, amennyiben pedig azt a helyi önkormányzat nem veszi át, akkor valószínűleg megszüntetik azt az intézményt. A tervezett intézkedés látszólag erősíti a helyi közösségeket, valójában a kulturális értékeiktől fogja megfosztani őket. A közismerten rossz gazdasági helyzetű önkormányzatok jelentős hányada nem képes fenntartani, vagy megfelelő szinten eltartani ezeket a tekintélyes gyűjteményeket.

A tervezett kormányzati intézkedés:

  • a műkincs állomány és a földben lévő régészeti örökség helyzetének bizonytalanná válásához,
  • a további gyűjtések és a szakmai munka ellehetetlenüléséhez,
  • az értékközvetítés gyengüléséhez,
  • pótolhatatlan szakemberek utcára kerüléséhez,
  • a vidéki emberek életminőségének újabb romlásához,
  • összességében a magyar művelődés történetében páratlan méretű vesztességekhez vezethet.

Kérjük a kormányt, hogy ne kövesse el azt a hibát, ami beláthatatlan katasztrófákat okozhat, ne indítsa el a kulturális cunamit.

Követeljük, hogy a kulturális ágazati érdekegyeztetés keretében – az eddigi tökéletes mellőzéssel ellentétben – hallgassa meg a szakmai érveket és erre építve dolgozza ki a nehéz helyzetben lévő megyei múzeumi intézményrendszer jövőjét megalapozó intézkedési tervet.

Kérünk mindenkit, aki szívén viseli a nemzeti múlt értékeinek megmaradását, az értékeinkhez való széles körű hozzáférést, hogy aláírásával csatlakozzon felhívásunkhoz!

Budapest, 2012. március 14.

A KKDSZ Elnöksége és Múzeumi Tagozata

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium