Scroll To Top

Aki uzsorásokat nem ütlegelt, az nem élt őszintén krisztusi életet !

Zoológiai szenzáció: tompaorrú krokodilok keltek a Vadasparkban!

Örömhírek, Szögedi hírek 2013. júl. 30.

2013.07.30.

A Vadaspark idei évének egyik legnagyobb szakmai sikerét 9 tompaorrú krokodil világra jötte jelenti. Hiszen egy ritka és veszélyeztetett hüllőről van szó, amelynek szaporítása fontos célja az állatkertek európai közösségének. A sikerünk értékét mutatja, hogy az állatkertek nemzetközi adatbázisának (ISIS) adatai szerint az elmúlt egy évben csak Szegeden sikerült szaporítani a fajt a világon. A 9-ből 4 kiskrokodilt immár a látogatók is láthatnak a Terráriumházban kialakított helyükön.

Kicsi,de krokodil! (Fotó: Endrédi Lajos)

A Szegedi Vadaspark 2008 óta vesz részt a tompaorrú krokodilok európai törzskönyvi programjában, akkor még 4 nagyon fiatal és kicsi páncélos hüllő érkezett Lipcséből. Azóta a krokodilok megnőttek, cserélődtek, úgy, hogy végül Barbi, a lipcsei származású nőstény mellé a Győri Állatkertből érkezett egy hím, név szerint Bobo. Együtt létük gyümölcsöző voltát mutatja, hogy Barbi egy nagy költődombot kezdett el építeni a kifutójában, majd március 26-án ebbe le is rakta a tojásait. Mind a 17 tojást kivettük a dombból, Barbi heves tiltakozása ellenére, de a tojások élve maradása érdekében szükséges volt beavatkoznunk. Hiszen a krokodil tojásai speciális körülmények között, meghatározott magas páratartalom és állandóan magas hőmérséklet mellett kelnek ki, ami élőhelyükön többnyire adott, nálunk nem. A keltetőt tehát 30 Celsius-fokra és 85-90%-os páratartalomra állítottuk, a lefertőtlenített tojásokat pedig belehelyeztük. Majd vártunk.

Körülbelül 100 nap ekkora hőfokon a tojások kelési ideje, így június végére már nagyon figyeltük a jeleit annak, hogy kelnek-e a kis krokodilok. Június 25-én hallottuk meg az első kvartyogást, majd egyre hangosabb lett a keltető. A természetben ekkor az anyakrokodil segít kikelni a kicsinyeinek, megbontva a tojást, most mi magunk végeztük ezt a feladatot. 3 nap alatt 9 tojásból keltek ki életerős krokodilfiókák. Őket egy nap után vettük ki a keltetőből, és helyeztük a számukra kialakított sekély, meleg vízű akváriumba. Enni csak egy hét után kezdtek el, jelenleg a Vadaspark rétjein fogott szöcskével etetjük őket.

Miután először kelt krokodil a Szegedi Vadasparkban, külső szakértők tanácsait is kértük. Nagy segítségünkre volt Pécsi Tibor, a balatonszárszói Krokodil Zoo tulajdonosa, akit szinte bármikor felhívhattunk, hogy ossza meg velünk tapasztalatait, amit ezúton is megköszönünk neki.

A tompaorrú krokodil az egyik legkisebb növésű krokodilféle, de ennek ellenére tekintélyt parancsolóan erőteljes testfelépítésű hüllő. Nyugat- és Közép-Afrika trópusi területein él, elsősorban halakkal táplálkozik. A legtöbb krokodilt a bőréért irtják (jobb esetben tenyésztik), a tompaorrú krokodil e célra nem hasznosítható. Azonban a húsát szívesen fogyasztják, és emiatt vadásszák is – veszélyeztetettségének ez az egyik fő oka. A világ állatkertjeiben közel 200 egyede él, a magántartóknál lévő egyek számát nem tudjuk.

A kis krokodilok egyelőre a Szegedi Vadasparkban fognak cseperedni, bízunk benne, mind a kilencen. A különböző méretű fiókákat külön kell tartani a köztük fellépő versengés miatt, ezért ketté osztottuk őket. Az egyik, négy egyedből álló csapatot a látogatóink is láthatják a számukra kialakított bemutatóban, a Terráriumházban, míg a másik öt a háttérben marad. Felnőve biztos más állatkertbe fognak kerülni, a törzskönyvi program ajánlása szerint.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium