Scroll To Top

„Jaj annak a népnek, amelynek a történelmét az ellenségei írják!” (Seneca)

Jogi szakvélemény: le kell állítani a verespataki bányaprojekt engedélyezését

A verespataki bányaprojekt engedélyezési eljárásának leállítását javasolják a környezetvédelmi tárca jogászai – közölte csütörtökön a Mediafax hírügynökséggel Korodi Attila, az ügyvivőként működő, leváltott Ungureanu-kabinet környezetvédelmi minisztere.

 A tárcavezető a minisztérium jogi osztályától és a tárca által rendszeresen foglalkoztatott ügyvédi irodától kért szakvéleményt: milyen jogi következményekkel jár a Fehér megyei táblabíróság ítélete, amely egy hónapja érvénytelenítette a verespataki beruházó számára kibocsátott önkormányzati területrendezési terveket. A jogászok jelentése szerint az engedélyeztetési eljárást le kell állítani, amíg a beruházó nem tud felmutatni érvényes területrendezési dokumentumot. A bíróság azért semmisítette meg a területrendezési tervet elfogadó önkormányzati határozatot, mert az azt megszavazó önkormányzati képviselők közül többen a beruházóval álltak szerződéses viszonyban, ami összeférhetetlen.
 A bányát megnyitni tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) szerint a bírósági határozatnak nincs semmi köze az engedélyezési folyamathoz. A beruházó értelmezésében az ítélet csak az önkormányzatban lebonyolított szavazás procedúrájára vonatkozik, így az engedélyezési folyamatot nincs miért leállítani.
Korodi Attila a román hírügynökségnek úgy nyilatkozott: egy leváltott kabinet minisztereként csak annyit tehet, hogy utódja figyelmébe ajánlja a jogi szakjelentést, döntenie már az új kormánynak kell.
Traian Basescu államfő több ízben sürgette a verespataki bányaprojekt engedélyezési eljárásának lezárását. Nyilvános állásfoglalása ellen a környezetvédő szervezetek áprilisban spontán tüntetést rendeztek a román fővárosban.
A kanadai tőkével alapított RMGC Európa legnagyobb külszíni aranybányáját készül megnyitni az erdélyi Verespatakon, ahol ciántechnológiás eljárással akar 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt kitermelni. Jelenleg a román kormány tárcaközi szakértői bizottsága vizsgálja a beruházás környezeti hatástanulmányát.

 

Kapcsolódó anyagok:

Basescu sürgeti a döntést a verespataki rablóbánya ügyében

Felsőcsertés lopakodik Verespatak mögött

(MTI- fotó: Tofán Levente -Új Magyar Szó)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium

Illő napi filmajánló