Scroll To Top

„Az a nemzet, amelyik emlékeit veszni hagyja, az a saját síremlékét készíti és vesztesége az emberiségnek.”
Ipolyi Arnold

Herzl Tivadar szülinapján

Herzl Tivadar ( בנימין זאב הרצל, Benjámín Zeév Hercl, izraeli angol átírással: Benyamin Zeev Hertzl, másik nevén: חוזה המדינה Hóze Hamedíná, izraeli angolkodó átírással: Khozeh HaMedinah, Az Állam látnoka, Pest, 1860. május 2. – Reichenau an der Rax, 1904. július 3.) zsidó származású osztrák–magyar író, politikus, a Zsidó Állam megálmodója, a cionista politika atyja, a Cionista Világszervezet megalapítója.

1897 január 2.

Herzl Tivadar Pesten született egy Dohány utcai házban. Itt ma a Zsidó Múzeum és a nagy zsinagóga egyik fő épületszárnya van, a helyet a múzeum falán emléktábla jelzi. Apja, Herzl Jakab (1835–1902), sikeres üzletember, anyja, Diamant Jeannette (1836–1911) volt. Neológ zsidó légkörben nevelkedett. Középiskolai tanulmányait a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban fejezte be.

1878-ban családjával Bécsbe költözött, ahol az egyetemen jogot és irodalmat tanult. 1884-ben szerzett jogi doktorátust. 1891-ben a Neue Freie Presse című bécsi lap párizsi tudósítója lett.

Ajánlott a Kossuth rádióban elhangzott beszélgetés Herzl Tivadarról…

Herzl Tivadar most kiadott naplójából tanulságos idézet : Két pesti doktorral beszélgettem, akik csodálatra méltónak találták, ahogyan Magyarország bánik a zsidókkal… Elmagyaráztam nekik, milyen szörnyű hibát követnek el a zsidók Magyarországon, amikor fölvásárolják a földeket… (1895 aug. 4.)

Érdekes párhuzam ez 100 év távlatában az amerikai tőkés csoportok által fölvásárolt etelközi, azaz „ukrán” földekért vívott háborúban, ahol az ukránok meg ukránok uralma alatt senyvedő más nemzetiségek százezreit hajtják a háborúba amerikai fegyverekkel… Halálba hajtott kelet-európaiak az amerikai kifektetők és érdekeik védelmében…

Herzl Tivadar a Zsidó Állam tervét könyvben is megírta …

A Zsidó Állam könyve címlapja

Nép vagyunk, mert külső ellenségeink kovácsoltak bennünket egy összetartozó néppé … Asszimilálódni nem tudunk és nem fogunk soha, mert a népek ezt lehetetlenné teszik számunkra … Az antiszemitizmust leküzdeni nem lehet, mert ott, ahol zsidók nagyobb számban élnek, ott az antiszemitizmus okait megszüntetni nem lehet … A megoldás csak egy lehet: az önálló zsidó állam! … Az egész terv végtelenül egyszerű a maga alap-formájában, de annak is kell lennie, ha igényt tart arra, hogy mindenki megérthesse. Adjanak nekünk szuverenitást a földkerekségnek egy, a mi igazolt népi szükségleteinknek megfelelő darabján, minden egyébről magunk fogunk gondoskodni. – Herzl Tivadar

Herzl a jövőbe kerekezvén…

Az első cionista kongresszust, 1897-ben Herzl Tivadar szervezte, később annak elnökévé is választották. Ezt a tisztséget egészen haláláig viselte. Útjának elején kudarcok érték, amikor megpróbálta rávenni a leggazdagabb zsidókat, hogy támogassák a cionista elképzelések megvalósítását.
A siker akkor következett be, amikor a kelet-európai zsidó tömegek felé fordult, s azok igent mondtak kezdeményezésére, és elfogadták őt vezetőnek. Vámbéry Ármin beprotezsálta II. Abdul-Hamid oszmán szultánhoz, akinél elérte, hogy engedélyezze a zsidók letelepedését Palesztinába, de ez már akkor nemtetszést váltott ki az ottani elarabosodtt palesztín lakosság körében…

Herzl Tivadar zászlaja a zsidó állam számára – „fehér alapon hét aranyszínű csillag”

Apja mellé temették Döblingben, de földi maradványait – végakaratának megfelelően – 1950-ben Izraelbe vitték és Jeruzsálemben, a róla elnevezett Herzl-hegyen kialakított Nemzeti Panteon díszsírhelyén temették el… Nagy Álmában a Végső Nyugalomra…

Herzl emlékezete

  • Izrael állam 1948-as megalakulását követően holttestét Jeruzsálembe vitték, és a Herzl-hegyen kialakított Nemzeti Panteon díszsírhelyén temették el.
  • A Zsidó Állam Herzlija városa őrzi a nevét.
  • Fényképe ott látható az izraeli parlament, a Kneszet üléstermében.
  • Budapesten, a Dohány utcai szülőházában ma a Zsidó Múzeum működik, falán ezt emléktábla jelzi.
  • A Dohány utcai zsinagógát a róla elnevezett park övezi.
Herzl Tivadar – הרצל – emlékműve a Herzl-hegyen

Művei németül

  • Neues von der Venus. Lipcse, 1887 (beszélyek)
  • Buch der Narrheit. Berlin, 1888 (tárcák)

Művei magyarul

  • Ősi föld – új hon. Regény; ford. Kohn Ottó; Schlesinger, Bp., 1916
  • Tivadar Herzl: A zsidóállam; ford. Blank Illés; Fekete, Máramarossziget, 1919
  • A zsidó-állam. A zsidó-kérdés modern megoldásának kísérlete; ford., előszó Schönfeld József; Jövőnk, Bp., 1919
  • Ősújország. Regény, ha akarjátok nem mese…; ford. Márkus Aladár; Magyar Zsidó Irodalmi Könyvkiadóvállalat, Bp., 1929 (hasonmásban: 1993)
  • Cionista írások; ford. G. Gerő László; Gondos Sándor, Bp., 1932 (Herzl könyvtár)
  • Herzl Tivadar naplójából. Az első konstantinápolyi út; ford. G. Gerő László; Fórum, Bp., 1933 (Herzl könyvtár)
  • A zsidó állam; ford. Szilágyi Dénes [Denis Silagi]; Zsidó Nemzet, Bp., 1941 (Spinoza-füzetek)
  • Ha akarjátok, nem mese. Szemelvények Herzl Tivadar írásaiból és beszédeiből; előszó, életrajz, jegyz. Gärtner Mose; Magyar Zsidók Pro Palesztina Szövetsége, Bp., 1942 (Javne könyvek)
  • Ha akarjátok, nem mese. Szemelvények Herzl Tivadar naplójából, cikkeiből, beszédeiből; 2. bőv. kiad.; Magyar Zsidók Pro Palesztina Szövetsége, Bp., 1944 (Javne könyvek)
  • Herzl Tivadar: A zsidó világgyarmat programja. Cion bölcseinek jegyzőkönyvei; ford., bev. Mónus Áron; Interseas Editions, Douglas, Isle of Man, 2008
  • A zsidó állam. A zsidókérdés modern megoldásának kísérlete; ford. Schönfeld József, újraford., szerk. Albert Tibor, tan. Borsányi Schmidt Ferenc; Szülőföld, Szombathely–Gencsapáti, 2015
  • Napló, 1895–1904. Válogatás; ford. Mesés Péter, Betlen János, szerk. Baczoni Dorottya; Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány, Bp., 2022

De mi is Herzl Tivadar életének tanulsága ránk, magyarokra nézve ?

Herzl Tivadar kiváló példa és eszménykép a mai szétzüllött magyarnak ! Ő a Minta, hogyan is kell nemzetet kovácsolni a gyülevész népből… Hogyan is kell újjáalapítani Magyarországot !!! Itt a mintánk :

Mátyás Király Magyarországa valóban „Nagy Magyarország” volt… Ím MÁTYÁS MAGYARORSZÁGA :

Ez bő másfélszerese a „szokott” Történelmi Magyarországnak, az „Ezeréves Magyarország”-nak …
Legyen hát ez a cél ! Mit érdekel minket, hogy ki mit vinnyog ?! Herzl Tivadart sem érdekelte !!!
Ő és munkája eredménye méltó példaképe lehet ma minden Magyar Hazafinak !!!
Idézzük hát Őt ! Herzl Tivadar szellemét éltetni nem csak zsidóként, de bizony magyarként is érdemes !!!

HELLO WIEN! – MÁTYÁSUNK MONSZTRUÓZUS IGAZSÁGA ÖRÖKÉN…

Kár volna Bécset a bűnöző (illegális) nigránsok sáskahadaként hódító buzulmánokra hagyni !!! Érdemes inkább visszavenni magyarnak… az Árpádok nyomán… MÁTYÁSUNK IGAZSÁGA ÖRÖKÉN…
Idővel… A bécsiek is hálásak lesznek érte…
Legyen úgy, mint régen volt !!!

Ha Izrael visszakövetelhető volt 2000 év múltán, hát ez a 103 esztendő, ez nekünk semmi ! És itt csak néhány országrészről van szó. Folyamatos magyar jelenléttel ! Remélhetőleg nekünk nem kell 2000 évet várnunk, hogy helyreálljon a Magyar Rend. A hazai kisebbség, főleg a zsidóság (hazafias és cionista egyaránt) pedig bizonyosan támogatja majd a Magyar Revíziót, már csak Izrael újjászületésének hasonlatossága miatt is… boldogan azonosulnak a mi hazafias törekvéseinkkel is… azokéval, akik Herzl Tivadart adtuk és neveltük nekik !!!

A BEVONULÓ CSÁRDÁSSAL ÜDVÖZÖLJÜK A MÁSODIK BÉCSI DÖNTÉST !
NO MEG A TELJES MAGYAR REVÍZIÓT IS ! EGÉSZEN A BÉCSI MEDENCÉIG MEG AZON TÚL, EGÉSZEN SZILÉZIÁIG !
(Lengyel testvéreinket az amerikaiaktól való réveteg rettegésükben már amúgy is elvesztettük…)

Magyar zsidó ötlete volt Izrael újjáteremtése is ! No persze a Magyar Ügyben nincsenek olyan kényes kérdések sem, mint Herzl Tivadar nagy tervében, a Palesztina helyén (a palesztínok rovására) alapítandó Judenstaat (Zsidó-Állam) esetében. Hiszen mi Attila Népe vagyunk !!! Mi bizony – örökkön magyaros befogadással – szívesen visszafogadjuk a hálásan megtérő nemzetiségeinket is !!!

Azután következhet Etelköz… meg a két másik Magyarország föltámasztása is…

Hiszen… Három a Magyar Igazság !!!

Olvasói válasz :

A világ uralkodói és kártevői.. minden háború miattuk van, a mostani is…
Kovács Imre

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium

A méla Tempefői

ápr. 28.
A méla Tempefői

Illő napi filmajánló