Scroll To Top

Nem kérünk a fasiszlám terrorból!
Már kaptunk belőle 150 év kóstolót !
Azóta is csonkák és nyomorultak vagyunk...

L. Simon László: a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal feladatköre nem szűnik meg

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) feladatköre nem szűnik meg, a háttérintézményt átszervezik, de az intézményesített örökségvédelem nincs veszélyben Magyarországon – hangsúlyozta L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára egy siófoki konferencia után rendezett sajtótájékoztatón.

Kiemelte: a kormány arról döntött, hogy átszervezi a hivatalt. Azokat a jogköröket, amelyek az építészeti és régészeti engedélyezéssel kapcsolatosak, áthelyezik első fokon a járási kormányhivatalokba, másodfokon a megyei kormányhivatalokba. Az átmeneti időszakban (október 1. és december 31. között), a járások felállásáig az első fokú hatósági feladatokat a megyei kormányhivatalok, a másodfokúakat a Fővárosi Kormányhivatal látja el.
Mint elhangzott, a szándék az, hogy a hatósági engedélyeztetés felgyorsuljon, így a jövőben minden engedélyeztetés a kormányhivatalokon keresztül fog történni.     „Mindez nem jelenti azt, hogy az intézményesített örökségvédelem Magyarországon veszélybe kerülne. A KÖH elnevezés eltűnik ugyan, de két háttérintézmény összevonásával létrejön egy új, nagy háttérintézmény. A jövőben a nem szorosan az építésügyhöz vagy a régészeti feltárásokhoz tartozó hatósági ügyeket a két intézmény jogutódjaként létrejövő háttérintézmény fogja kezelni” – tette hozzá L. Simon László, aki az összeolvadásban, átszervezésben érintett háttérintézményekről nem nyilatkozott.
Az államtitkár kiemelte, hogy Magyarországon az elmúlt években a fejlesztések lelassultak, a KÖH pedig nem volt képes a műemlékeket megóvni. „A műemlékek felújítását sokszor nem segítették, hanem akadályozták” – fogalmazott.     L. Simon László közölte: a három hónapos átmeneti időszak alkalmas arra, hogy a kormány szándékait szakszerűen és pontosan végrehajtsák, zökkenőmentes legyen az átalakulás.
Jelezte ugyanakkor, hogy több szervezeti átalakítás lesz október 1-től. Példaként a Magyar Művelődési Intézet mellett működő képzőművészeti lektorátust említette, amely „nem jó helyen volt eddig”. „Az átszervezések nem járnak elbocsátásokkal” – jegyezte meg az államtitkár.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium

Kalendárium

A Halüszi csata

máj. 28.
A Halüszi csata