Scroll To Top

„Jaj annak a népnek,
amelynek történelmét az ellenségei írják!”
(Seneca)

Búbaj ellen séta!

Betegségügy, Egészségügy 2012. ápr. 19.

Búbaj ellen sétával is védekezhetünk! – Immár tudományosan is igazolt.

Az régóta közismert, hogy a búbaj (beteges idegen szóval „depresszió”) elleni védekezésünk alapja a mozgás. A rendszeres mozgás. Könnyed, élvezetes edzés, labdajáték baráti körben.
Szkót kutatók szerint már egy élénk séta is fontos szerepet játszhat a búbaj (depresszió) elleni küzdelemben – igazán egyszerű megoldás. Persze Britannia tele van jól ápolt közkertekkel (parkokkal). Azokban, ott máshogy esik a séta is. De Szögedünknek vannak szép közkertjei, és ott van a Füvészkert is, ahová akár éves bérlet is váltható! Így már szinte ingyen is van a séta a lehető legigényesebb környezetben, Szegeden.

Füvészkert – bérlet < Lásd itt!

A komolyabb testmozgásról (fizikai aktivitásról) már kimutatták, hogy enyhíti a búbaj (depresszió) tüneteit, de eddig sokak számára nem volt egészen világos, hogy milyen hatása van a kevésbé megterhelő tevékenységeknek. A Mental Health and Physical Activity közleménye szerint a séta jelentősen kedvező hatást gyakorol a búbajra (depresszióra) is.

Csergő Éva – Városunk főorvosának neje – hajdan nagy sétákat tett Szuszó kutyájával a Várkertben. Mindig hozzátette: szüksége van a kutyának rá, hogy fölfrissítse a szagraktárait… szimattárait… – Ma már tudom, hogy neki, a gazdinak is legalább oly frissítő volt a séta. A hűséges kutya hóbortjait fürkészve meg még inkább az. Hiszen azt (skandináv tanulmányokból) már évtizedek óta tudjuk, hogy a hűséges eb ragaszkodása önmagában is gyógyít…

Az egészségügyi séta nem csak testi, de lelki értelemben is egészségügyi!

A séta ellenkezője az otthonülés, sőt, – Isten ments  – a hosszas tévézés pedig éppen ellenkezőleg! A lehető legrosszabb, amit lelki egészségünk ellen tehetünk: A rendszeres és hosszas TV-nézés (agymosatás) különösen fiatal fölnőttekben és főként legényekben búskomorság (depresszió) kialakulásához vezet.
Magyarországon ma az egy főre eső napi tévézés a 4 órát is meghaladja! Rettenetessen beteges.

Önöké a választás: kétszeresen is egészségügyi séta , vagy kétszeresen is egészségtelen agymosatás (TV-nézés) a magány útján…

Dr Sz L

Ajánlott olvasmány még: Sétával is kezelhető a depresszió

BBC News híre

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

A MAGYAR KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG ALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓJA
CSALÁDORVOS, AKI HISZ A CSALÁDBAN,
DE NEM HISZ A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉGEKBEN,
NEMZETÜNK BETEGSÉGÉNEK ORVOSLÁSAKÉNT PEDIG HISZ MAGYARORSZÁG FÖLTÁMADÁSÁBAN

Kalendárium

Az örök ballada

ápr. 25.
Az örök ballada