Scroll To Top

„Jaj annak a népnek, amelynek a történelmét az ellenségei írják!” (Seneca)

Telediagnosztikai központ Makón

Egészségügy 2012. okt. 02.

Telediagnosztikai központ kezdi meg működését egy magyar-román uniós támogatású projekt keretében a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórházban, ahol több diagnosztikai berendezést is beszereztek – közölte az intézmény főigazgatója kedden a településen.

Baráth Lajos elmondta: fontos volt, hogy egy olyan távdiagnosztikai hálózatot hozzanak létre, amelyben az alkalmazott eljárások megfelelnek a XXI. század követelményeinek. A fejlesztés érintette a hagyományos radiológiát, a CT-t, az ultrahang-diagnosztikát és a mammográfiát. Ezek az osztályok évente 14 ezer beteget látnak el és 25 ezer beavatkozást végeznek el.

A főigazgató elmondta: a projekt a határon átívelő betegforgalomra épít, a partnerek között telediagnosztikai rendszer jön létre, amely nyitott az új csatlakozókra. A kórház ezzel a rendszerrel oktatási központtá is válik, nő az ellátás minősége, s a munkatársak korszerű orvostechnikai eljárásokkal dolgozhatnak. Baráth Lajos hozzátette: Európában ez már működik, a kis kórházakban nem ritka, hogy csak egy radiológus van, ám egy modern rendszer működtetésével a betegellátás magas fokát tudják biztosítani.

A telediganosztikai rendszerben minden egészségügyi szolgáltató partnernél működik egy archiváló és leletező egység, ahonnan szélessávú kapcsolattal kerül a központba a digitalizált felvétel. A makói leletező centrumban nyílik lehetőség a konzultációra a szakemberek között. Ilyen centrum valósul meg Aradon is.
A program összköltségvetése bruttó 1,7 millió euró, azaz mintegy 486 millió forint. A makói kórházban megvalósult, kedden átadott fejlesztés értéke mintegy 132 millió forint.

A projektben a makói kórház mellett partner volt az Arad Megyei Sürgősségi Kórház, a Móra Vitál Egészségmegőrző és Szociális Nonprofit Kft., a Kistelek Térségi Egészségügyi Központ, a szegedi Vasút Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Központ, valamint Csanádpalota és Maroslele önkormányzata.

(MTI)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium