Scroll To Top

A magyarellenes terror legfőbb oka a meggyávult magyar ! (Sz.)

Átadták az új makai fürdőt

Hírek 2012. jan. 20.

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTIÁtadták pénteken a Makovecz Imre tervezte új makai fürdőt, amely a tavaly szeptemberben elhunyt Kossuth-díjas művész egyik utolsó és legnagyobb munkája.
A fürdő üzemeltetése száz embernek ad munkát, a beruházás néhány év alatt azonban további négy-hatszáz új álláshelyet teremthet a városban a vendéglátás, a kereskedelem és az idegenforgalom fejlődése révén – véli a helyi önkormányzat. Ellenzékük nem osztozik ily mélyen az optimizmusukban és azt is gyakran fölemlegették már a kampányban is, hogy ez a fürdőberuházás elpusztította az addig remekül működő makai sportuszodát. Ma Makónak már nincsen 50 méteres úszómedencéje, így a heyli uszósportéletnek is véget vet a grandiózus fürdő.
Az előkészületi munkálatokkal együtt mintegy négymilliárd forintos fürdőberuházáshoz a makai önkormányzat több mint másfél milliárd forintot nyert a Dél-Alföldi Regionális Operatív Program pályázatán. Az idegenforgalmi beruházáshoz kapcsolódóan 1,3 milliárd forintból – szintén uniós támogatással – megújul Makó belvárosa, és hamarosan egy ötszázmillió forintos turisztikai fejlesztés is elkezdődik a Maros-parton – mondta el az MTI tudósítása szerint Buzás Péter polgármester. Azt csak remélhetjük, hogy a „megújul” szó itt nem a polgári belváros további tervtelen pusztítását jelenti.
Kovacsics Imre fürdőigazgató közölte: bár a tizenkétezer négyzetméteres alapterületű, nyolcszáz négyzetméteres vízfelületű Hagymatikumban működik az ország egyik legnagyobb szaunarészlege tucatnyi különböző szaunával, az egyik legjelentősebb gyógyászati részlege csaknem negyven kezelővel, a fő turisztikai vonzerőt mégis a Makovecz Imre tervezte egyedülálló épület jelenti.
A makai hévvizet (termálvizet) és a Maros gyógyiszapját hasznosító gyógyászati részlegben beltéri és kültéri gyógymedence, gyógytorna-medence, súlyfürdő található. A mellette épült blokkban szauna világ, gyermekmedence, étterem és öltöző várja majd a vendégeket. A fürdő látványának meghatározó eleme a kör alakú fogadóépület, és a hasonló alaprajzú, toronnyal kiegészített részleg, ahol három élménymedence szolgálja a kikapcsolódást. A régi hévvizes medencék szétverése és az új fürdőbe való be nem tervezése már korábban is elkeseredett fülháborodást váltott ki a Város lakóból. A fürdőt egyáltalán nem látogató, és ezzel büszkén kérkedő szocialista polgármester Bástya elvtárshoz illő finomsággal készítette elő az új fürdő kialakításátnak munkálatait. Először is elmulasztotta alaternativ helyszínek fölkutatását, majd ledúratta a belváros még álló – és a cuclizmus tombolását is túlélő – polgári negyedének egy részét. Végül pedig elpusztítva a Város sportuszodáját kijelölte az „új” fürdő alapjait. Elöljárói palástul pedig – a sajnálatosan megvezetett – Makovecz Imre megnyerő terveivel takaródzik. Kétség nem fér hozzá: Összehasonlíthatatlanul szebb, mint a – hasonló alapossággal előkészített – az újszegedi bunkerfürdő a leisztinger-csúszdáival.

(Dr Sz L)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium