Scroll To Top

Magyarok vagyunk meg székelyek,
Kirekesztők kíméljenek !

Európában egyedülálló hallásjavító-műtétet hajtottak végre Szegeden

Egészségügy 2013. szept. 10.

Európában egyedülálló hallásjavító-műtétet hajtottak végre kedden a Szegedi Tudományegyetem fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti klinikáján. Az új megoldás elsősorban azokon a pácienseken segíthet, akiknél nem váltak be a hagyományos hallókészülékek – közölte Rovó László professzor.

A műtétet egy 74 esztendős nőn elvégző szakember elmondta, a kontinensen először ültettek be olyan, koponyacsontba ágyazott hallókészüléket, amely bőrrel teljesen fedett mágneses dokkoló egységgel kapcsolódik a külső beszédprocesszorhoz.
Az eljárásnak köszönhetően nincs szükség a bőrön átnyúló rögzítő kapocsra, így a hallásjavító eszköz kívülről lényegében észrevehetetlen – magyarázta a tanszékvezető egyetemi tanár, hozzátéve, hogy az eszköz használata így kényelmesebb például úszás vagy fürdés közben is.
A csontba ágyazott hallókészülékek olyan pácienseknél alkalmazhatók, akiknél a belsőfül ép, ám valamilyen okból a hangrezgések nem jutnak el oda. A beültetett eszköz a koponyacsonton keresztül továbbítja a belsőfülbe a mechanikus rezgéseket – mondta a szakember.
Az új berendezés része annak a fejlesztési folyamatnak, amelynek célja, hogy előbb utóbb valamennyi hallásjavító eszközt a bőr alá beültetve, rejtve lehessen használni – fogalmazott a professzor.
Terman Tibor, az eszközt forgalmazó Amplifon Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, a mágneses dokkoló egységgel ellátott hallókészülék a jövő év elején kerül kereskedelmi forgalomba, de a világ néhány kiválasztott klinikáján már alkalmazzák.
A szakember szerint mivel nincs feltűnő külső nyoma a beavatkozásnak, az esztétikai szempontoknak köszönhetően a készülék használati értéke növekszik, és a páciensek kedvezőbben fogadják majd, mint a korábban alkalmazott megoldásokat. Magyarországon előreláthatólag évente 200-250 ember kaphat majd ilyen hallókészüléket. A beültetést a társadalombiztosítás finanszírozza – mondta az ügyvezető igazgató.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium