Scroll To Top

„A mostani járvány ellen a legjobb szer a jókedv, gondtalanság, életvidámság, mert a betegség csak a borult embert meri megközelíteni.” (Krúdy Gyula)

150 éves a földalatti

Évfordulók 2013. jan. 09.

 A világ első és egyben máig működő legöregebb földalattija (metrója) ma 150 esztendős.
1863. január 9-én nyitották meg Metropolitan Railway néven, már akkor két vonallal. Ezek nagy része ma is megvan, működik a Hammersmith & City line részeként.

A híres londoni földalatti vasút nemcsak a legrégebbi, de egyben a legnagyobb is a világon a metróvonalak összhosszúsága szerint.

A Londoni Földalatti összesen 402 km hosszú, és 11 vonala 270 állomást lát el a járataival, melyeken napi 3 és fél milló utast szállít.

A Londoni Földalatti vonalhállózata

A londoni „földalatti” hállózat 55%-a ma már a földfelszín felett halad.

A helyiek e világ csodáját igen egyszerűen csak “a Cső” néven emlegetik. Az ősföldalatti azaz the Tube (a Cső) nevét az alagutak henger alakjáról kapta.

Közkedvelt, mert gyors és megfizethető közlekedési lehetőség Londonban. A jeles másfélszázados évforduló napját még a brit gugli is tisztességgel ünnepelte:

Mennyi időbe tellett összehozni a világ egyik új csodáját? 1855-ben a Brit Parlament törvényt hozott a földalatti vasút megépítéséről. A világ első ilyen építményének mérnöki és pénzügyi tervezése eltartott egy jó ideig. Majd 1860 jégbontó (február) havában John Fowler főmérnök vezetésével megindult az építkezés, és kevesebb, mint 3 éven belül át is adták.

A Londoni Földalatti (Metropolitan Railway) építkezései 1861-ben a “Királyi kereszt(eződés)” (King’s Cross) vasútállomás közelében

Mennyivel hamarabb kész lett, mint pl. a pesti négyes metró!? De hát mennyivel nehezebb dolog is ez másfél évszázaddal későbben, roncs-Magyarországon, Szennyszky Gányor várostékozlása alatt…

Milyen szép is lenne, ha a mi földalattink is ilyen ütemben fejlődne! Talán a büdöspesti dugók sem lennének olyan lélekölően fárasztóak nap mint nap…

De bizony nem mehetnek a dolgok tisztességgel, magyar rendben a bűnös városban! Hiszen ennek éppen az ellenkezője ma az “európai” cél.

Dr Sz L

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

A MAGYAR KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG ALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓJA / CSALÁDORVOS, AKI HISZ A CSALÁDBAN, DE NEM HISZ A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉGEKBEN,
NEMZETÜNK BETEGSÉGÉNEK ORVOSLÁSAKÉNT PEDIG HISZ MAGYARORSZÁG FÖLTÁMADÁSÁBAN

Hírek

Savonarola szülinapján

2022 szept. 21.
Savonarola szülinapján

Erzsébettel legutóbb…

2022 szept. 17.
Erzsébettel legutóbb…
Madách Sztregován
Madách Sztregován
2022 szept. 17.