Scroll To Top

Mindent szabad ma Európában...
csak (hagyományőrzően) európai módon gondolkodni meg élni
nem !!!

Colombo elindul…

Cristoforo Colombo vagy a betegesen latin-magyarosított nevén Kolumbusz Kristóf, eredetileg Cristoforo Colombo, portugálul Cristóvão Colombo, spanyolul Cristóbal Colón Genovában született 1451-ben.

Ridolfo del Ghirlandaio – Ritratto di Cristoforo Colombo (1520)

A liguriai partvidéken a Colombo~Columbo családnév a 14. századtól kimutathatóan gyakori volt. Az olasz colombo jelentése ’galamb’, amely az azonos jelentéstartalmú latin columbus szóra vezethető vissza. A nagy felfedező idegen földön nevét az autochton nyelvekhez igazította, így Portugáliában a Cristóvão Colombo, Kasztíliában a Cristóbal Coloma, majd a Cristóbal Colón nevet vette fel. A világ különböző nyelvein Pietro Martire d’Anghiera latin nyelvű munkájának (De Orbe Novo, 1530) köszönhetően többnyire latin névváltozata, a Christopher Columbus, illetve ennek származékai terjedtek el, így az angolban Christopher Columbus, a németben Christoph Kolumbus, a franciában Christophe Colomb, az oroszban Христофор Колумб, a magyarban pedig Kolumbusz Kristóf néven ismerték a középkor vége óta.

1477 és 1485 között (kereskedőként) bejárta az Atlanti-óceán ismert részét Izlandtól a portugál és spanyol szigeteken át egészen a Volta folyó torkolatának újonnan létesített portugál aranytermelő telepig. 

Kolumbusz bemutatja tervét a királyi párnak (színezett metszet, ismeretlen művész alkotása)

Mindössze 800 esztendeig tartott Hiszpánia muzulmán mór megszállása…

A Reconquista szakaszai (zölddel a mór területek)

A Reconquista hangulatát pedig talán legjobban az 1492 film eleje adja vissza… Hiszen éppen Granada hazatérése után indulthat el Colombo…

1492film.jpg

1492 – A Paradicsom meghódítása (1992)

Hosszú éa fárasztó készülődések után Colombo és társasága 1492 augusztus 3-án az Odiel- és a Tinto-folyó összefolyásánál lévő Saltés-zátonytól fölszedték a horgonyt, és nekivágtak az útnak… 

Augusztus 6.-án La Gomera partján lehorgonyoztak, a Pinta javítása miatt szeptember elejéig ott időztek. Készleteik föltöltése után 1492 szeptember 6.-án hagyták el a Kanári-szigeteket, az utolsó El Hierro is eltűnt a látóhatárról. Szeptember 16.-án elérték a Sargasso-tengert, amelyet október 5-én hagytak el… Október 12.-én éjjel a hajók elérték a Guanahani (ma Bahama-szigeteket), amelyeknek láncolata Floridától Kubán át Haitiig terjed. A szigetek száma kb. 1000.

Colombo korának megértéséhez érdemes áttekinteni az alábbi terképet : szülőföldje, Genoa

Genova tengeri kereskedelmi birodalma – ebbe a hajózó világba született bele a bátor hajós vállalkozó…


Az alábbi terképen pedig Colombo megérkezésének színtere… a Bahama-szigetek…

A Bahama-szigetek… Jobb középen : San Salvador
Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

A MAGYAR KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG ALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓJA
CSALÁDORVOS, AKI HISZ A CSALÁDBAN,
DE NEM HISZ A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉGEKBEN,
NEMZETÜNK BETEGSÉGÉNEK ORVOSLÁSAKÉNT PEDIG HISZ MAGYARORSZÁG FÖLTÁMADÁSÁBAN

Kalendárium

Az örök ballada

ápr. 25.
Az örök ballada