Scroll To Top

Épített értékeiben él a Nemzet.
A hazafiság minimuma épület-örökségünk védelme.

Visszafogják a közgazdász- és jogászképzést Szegeden

Hírek 2012. jan. 20.

Nem lesz egyetlen államilag finanszírozott közgazdász-, illetve jogászhallgatója sem a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) a következő tanévben. Az illetékes tárca közzétette az összes hazai felsőoktatási intézményre vonatkozó keretszámokat.
Ezek a szegedi egyetem szempontjából összességében a vártnál egy kicsit jobban alakultak – közölte az MTI-val Homoki-Nagy Mária oktatási rektor-helyettes. Nem értik azonban hogy a kormányzat miért fogja vissza ennyire a társadalomtudományi, a közgazdasági és az osztatlan jogászképzés területét.
Tavaly alapképzésben 2978 államilag finanszírozott helyet kapott az SZTE, az idén ez a szám 2495. A részösztöndíjas képzésre összesen további 1235 hallgatót vehet fel az intézmény, bár egyelőre kérdéses, hogy a diákok valóban igénybe veszik-e ezeket a helyeket.
Homoki-Nagy Mária örvendetesnek tartja, hogy a mesterképzésben államilag finanszírozott helyekre felvehető hallgatók száma a 2011-es 1246-ról 1728-ra nőtt. Jogi-igazgatási területen – munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási szakon – mind az alap-, mind a mesterképzésben – nőtt az államilag finanszírozott helyekre felvehető diákok száma.
Az egyetemi tanár bejelentette: az egyetem és a karok vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy könnyítsen a hallgatók helyzetén. A tehetséges diákok számára új ösztöndíjakat alapítanak és több kezdeményezéssel is igyekeznek csökkenteni a képzés költségein. A gazdaságtudományi kar a partnereivel például negyven hallgató számára kínál – az önköltség mértékéhez igazodó – ösztöndíjat. A következő tanévtől még több elektronikus tankönyvet adnak ki a diákoknak és növelik a kollégiumi férőhelyek számát – tette hozzá Homoki-Nagy Mária.
A rektorhelyettes hangsúlyozta, a képzés minősége és az alacsonyabb szegedi megélhetési költségek miatt a hallgatóknak még mindig érdemesebb a Szegedi Tudományegyetemre jelentkezniük, akár részösztöndíjas vagy önköltséges képzésre is, mint Budapestre államilag finanszírozott helyre.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium