Scroll To Top

Épített értékeiben él a Nemzet.
A hazafiság minimuma épület-örökségünk védelme.

Négyezren jelentkeztek tartalékos katonának

Hírek 2012. jan. 24.

Január elseje óta már csaknem négyezren jelentkeztek a Magyar Honvédség (MH) önkéntes tartalékos állományába – mondta Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Kiemelte: 2010-ben összesen tizenhét tartalékos katona volt, január elseje óta viszont a jelentkezők száma folyamatosan növekszik, így úgy érzi, teljesíteni tudják azt a kitűzött célt, hogy Magyarország 2014-re mintegy nyolcezres létszámú tartalékos állománnyal rendelkezzen.
Vanyur Tibor, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság vezetője azt mondta, a mostanáig regisztrált több mint 3800 ember mintegy fele járandóságban részesülő volt katona. Ők általában két okból jelentkeztek: egyfelől továbbra is elkötelezettek a honvédelem ügye iránt, másfelől szeretnének a tizenhat százalékos személyi jövedelemadó fizetése alól mentesülni. Rajtuk kívül komoly létszámban jelentkeztek a volt rendvédelmi hivatásos állományúak is, az arányuk csaknem harminc százalék, míg a többiek civilek.
Az alkalmassági vizsgálat során a jelentkezők több orvosi vizsgálaton esnek át, a laborvizsgálatoktól a különböző szakorvosi – belgyógyászati, sebészeti – vizsgálatokig. A pszichológiai vizsgálatok keretében pszichológiai teszteket, IQ-tesztet kell kitölteni, továbbá egy személyes beszélgetésre is sor kerül. Majd a fizikai állapotfelmérés során egy 1600 méteres menetgyakorlat, továbbá felülés, fekvőtámasz a követelmény.
A tartalékos katonákra egy esetleges természeti katasztrófa, például árvíz során a védekezésben lehet nagy szerepük. (MTI)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium