Scroll To Top

„A mostani járvány ellen a legjobb szer a jókedv, gondtalanság, életvidámság, mert a betegség csak a borult embert meri megközelíteni.” (Krúdy Gyula)

Önkéntes mentősök Szegeden

Hírek 2012. febr. 09.
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI

Az AMS speciális mentősei hajléktalanokat kerestek fel Szegeden

Önkéntes speciális mentők járták két éjszakán át Szegedet a hóesés és a hideg miatt, a szakemberek a fedél nélkülieket látogatják körbe a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság felkérésére. A Dél-Alföldön töltött első éjszakájukon két hajléktalant szállítottak kórházba.

Fogjon velem kezet, legyen szíves – mondja Ursinyi Krisztián, az AMS speciális mentőcsoportjának vezetője Szegeden. Egy, az ártéri erdőben felállított, hó alatt roskadozó sátor mellett állunk, ahol két hajléktalan férfi lakik. A szakember később a két férfi nyelvét is megnézi. Utólag elárulja: a nyelv lepedékességéből a kiszáradás mértékét, a kézfogáshoz pedig azért ragaszkodik, mert így ellenőrizheti a hajléktalanok testhőmérsékletét. – Ha valakinek hideg a keze, akkor levetetem vele cipőjét is, és ellenőrzöm a lábát, mert a hideg kéz majdnem biztosan a kihűlést jelzi – magyarázza a mentős. Ha viszont meleg a kéz, akkor biztosan nem kezdődött még meg a kihűlés folyamata.

Ursinyi Krisztián a Honvéd Kórházban dolgozik kollégájával, Retei Csabával együtt, Szegeden karitatív munkát végeztek. Munkahelyük annyiban támogatja őket a jótékonykodásban, hogy szegedi tartózkodásukat igazolt távollétnek számolja el, tehát nem kellett szabadságot kivenniük. A mentőautó, amit használnak, a repülőtéren működő AMS mentőszolgálaté. Az autó felszerelésének egy része is az AMS-é, egy másik részét pedig kölcsönkapták, illetve adományból származik, de van, amit saját pénzükön vásároltak. – A defibrillátor például a Honvéd Kórház sürgőségi vezetőjének a saját berendezése, ő adta nekünk kölcsön – meséli Ursinyi. Elmondta azt is: korábban szintén önkéntes munkát végeztek a mentőautóval Devecseren a vörösiszap-katasztrófa után, de dolgoztak már árvízi védekezéskor is. A Csongrád megyei rendőrökkel is az árvíznél találkoztak, így kérték fel őket az egyenruhások most a hajléktalanok ellátására.

A két önkéntes mentős vasárnap este érkezett Szegedre, az első itt töltött éjszakájukon két hajléktalan férfit szállítottak kórházba. Egyiküknek fagyási sérülései voltak, a másikuknak pedig akut asztmarohama. A második éjszaka nyugodtabban telt, akkor senkit nem kellett kórházba szállítani.

A mentősök a helyismeret hiánya miatt a Szegedi Rendőrkapitányság járőrének felvezetésével látogatták körbe a hajléktalanokat, a rendőrségen főzött forró teát vittek nekik, illetve aki elfogadta, ételt is kapott. Egy, a vasútállomáshoz közeli elhagyatott raktárépületben élő hajléktalan asszonynak fájdalomcsillapítót adtak. A raktárépületben élő hajléktalanok egyébként kutyát is tartanak, az egyik falon családi fotók vannak bekeretezve.

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI

Egy hajléktalan asszonyt látnak el Szegeden az önkéntes mentősök

A fedél nélküliek egyébként a teát nem nagyon akarták elfogadni. Mint mondták, ebben az időjárásban nem szeretnek éjszaka wc-re járni. Ursinyi Krisztián szinte mindegyiküknél megállapította, hogy nagyon kevés folyadékot isznak, s próbálta őket rábeszélni a forró ital elfogyasztására, nehogy kiszáradjanak. A folyadékhiány ugyanis éppen olyan veszélyes, mint a kihűlés.

A mentősök és a rendőrök megpróbálkoztak azzal is, hogy rábeszéljék az otthontalanokat a menhelyre való bevonulásra. Egyik esetben sem jártak sikerrel. Ursinyi Krisztián már ezen a téren is tapasztalt: mint mondja, a menhelyeken általában csak éjszaka maradhatnak a hajléktalanok. – A fedél nélküliek többségének alig néhány vagyontárgya van. Ezek közül a legértékesebb a matrac, amin alszanak, illetve a takarók. Ezeket a menhelyre nem vihetik be, az ártéri erdőben, vagy az elhagyatott raktárépületben viszont nem szívesen hagyják ott, mert féltik – magyarázza Ursinyi.

Az önkéntes mentősök kedden este hazaindultak, de készenlétben állnak, s szükség esetén azonnal indulnak Csongrád megyébe.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium

Illő napi filmajánló