Scroll To Top

„Az a nemzet, amelyik emlékeit veszni hagyja, az a saját síremlékét készíti és vesztesége az emberiségnek.”
Ipolyi Arnold

Virágzik az illegális hulladékkereskedelem

Hírek 2012. febr. 16.

Nehézfémcsempészeket fogtak a gúnymagyar határátkelőkön.

– Az engedély nélküli veszélyes hulladékok behozatalának megakadályozása volt a célja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség tíznapos országos akciójának, amely csütörtökön zárult; az együttműködésben több mint 1500 kamiont vizsgáltak át a határátkelőkön – közölte a főfelügyelőség főigazgató helyettese Röszkén.

Az veszélyes hulladék-razzia célja volt, hogy kiszűrjék azokat a kamionokat, amelyek illegálisan szállítanak hulladékot vagy veszélyes hulladékot. A nemzetközi bűnbandák a menetleveleken a szállított anyagot nem jelölik meg. A fokozott ellenőrzéssel megakadályozhatjuk, hogy a szállítmányt Magyarországon vagy az unió területén illegálisan lerakják, vagy felhasználják. Az akciót vezető Tolnai Jánosné elmondta: a hatóságok két olyan szállítmányt is találtak a napokban, amelyeket kiemelten kezeltek. Az elcsípett kamionok Bulgáriából Belgiumba szállítottak veszélyes hulladékot, mely mirenyt (arzént), és egyéb nehézfémeket, valamint szelént is tartalmazott.

Az arzén jele az alkímiában

A nehézfémek, más néven „mérgező fémek”, hiszen némelyek közülük kis mennyiségben, nyomelemként az emberi test alkotóelemei (vas, kobalt, mangán, molibdén és cink), míg mások már kis mennyiségben is mérgezőek (higany, plutónium, ólom, vanádium, volfrám és kadmium), nagyobb mennyiségben azonban mindenképpen – az emberi szervezetben fölhalmozódó és lerakódó – gyilkos fémek.

A csaknem ötven tonna hulladékot a határon a hatóságok az eljárás során lefoglalták, és a kamionokat a büntetés megfizetéséig visszatartják. A büntetés tonnánként nem haladja meg az egymillió forintot. Ez a szerény büntetéstétel azonban nem valószínű, hogy elriasztja az óriási haszonnal kecsegtető veszélyes hulladékcsempészet lelkiismeretlen szerencselovagjait.

Az eljárás lezárultával a hatóságok a járműveket visszafordítják. A tapasztalataik szerint a legérintettebb helyszín Röszke és Nagylak. A hatóságok tájékoztatása szerint az akció ugyan véget ér, de a mindannyiunk érdekében történő ellenőrzést tovább folytatják.

(MTI és szakértőink nyomán)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium