Scroll To Top

Épített értékeiben él a Nemzet.
A hazafiság minimuma épület-örökségünk védelme.

Befejeződött a kiállítási tárgyak elszállítása a Krasznahorkai várból

Hírek 2012. márc. 21.

Befejeződött a kiállítási tárgyak elszállítása a március 10-i tűzvész következtében megrongálódott krasznahorkai várból – jelentette be Daniel Krajcer szlovák kulturális miniszter a tárca pozsonyi sajtóértekezletén kedden.

„Jelenleg a kiállítási tárgyak a kassai műszaki múzeumban, illetve a Betléri-kastély múzeumában vannak” – mondta el a kulturális miniszter. Közölte: a krasznahorkai várban már csak a beépített műtárgyak maradtak.
Daniel Krajcer szerint a várban keletkezett kár előzetes becslések szerint 8 millió euróra tehető. Hozzátette: bár egyelőre nem tudni, hogy ebből mennyit térít majd meg a Generali biztosító, 2 millió eurót már átutalt a mentési és a felújítási munkálatok megkezdésére.
A krasznahorkai vár épületére kötött biztosítás egyébként több mint 11 millió 600 ezer euró kifizetését teszi lehetővé. A kiállítási tárgyakra külön biztosítás vonatkozik, ennek térítési maximuma több mint 3 millió 300 ezer euró. Bár ennek alapján a biztosítás összege fedezheti a vár felújítási munkálatait, e célból a Szlovák Nemzeti Múzeum még a múlt hét folyamán közadakozást is indított.
„Megígérhetem, hogy a gyűjtés során összegyűlt összegből egy centet sem költünk fenntartási célokra, minden euró a felújításra megy majd” – mondta el a gyűjtés kapcsán a Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója, Rastislav Púdelka.

Krasznahorka vára emésztő lángokban…

A múlt hét folyamán a várban helyszíni szemlét végzett a felújítás lehetőségeit felmérő szakértő is, ennek alapján már készül a felújítással kapcsolatos szakvélemény. A vár felújítása két szakaszban történik majd. Mivel a várból már sikerült eltakarítani a tűzvész martalékává vált részeket, jelenleg a vár ideiglenes befedésének előkészületei zajlanak. A szlovák kulturális minisztérium állásfoglalása szerint néhány hónapon belül befejeződhet a vár részleges rekonstrukciója. Ezzel kapcsolatban a szlovák kulturális miniszter egy korábbi nyilatkozatában annak a véleményének adott hangot, hogy őszre legalább már a vár egy része megnyílhat a látogatók előtt.
A nemzeti örökség részét képező XIII. századi várban két tizenéves dohányzó gyerek okozott tüzet. Ennek következtében leégett az épület teljes tetőszerkezete. Felbecsülhetetlen eszmei károk keletkeztek, számos műkincs is elpusztult. Szlovákiában 112 olyan vár van, amely a nemzeti kulturális örökség kategóriájába tartozik.

(MTI

Krasznahorka hazatérte:

Krasznahorka büszke vára visszatér…

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

A MAGYAR KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG ALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓJA
CSALÁDORVOS, AKI HISZ A CSALÁDBAN,
DE NEM HISZ A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉGEKBEN,
NEMZETÜNK BETEGSÉGÉNEK ORVOSLÁSAKÉNT PEDIG HISZ MAGYARORSZÁG FÖLTÁMADÁSÁBAN

Kalendárium