Scroll To Top

„Jaj annak a népnek,
amelynek történelmét az ellenségei írják!”
(Seneca)

Szent-Györgyi-konferencia – Kilenc Nobel-díjas kutató a szegedi tudományos tanácskozáson

Kilenc Nobel-díjas kutató részvételével kezdődött négynapos konferencia Szegeden, abból az alkalomból, hogy az egyetem egykori professzora és rektora, Szent-Györgyi Albert 75 esztendeje kapta meg a tudományos elismerést.

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora, a négynapos tanácskozás nyitó sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a rendezvényen harminc országból több mint ezer, a tudomány élvonalában dolgozó szakember vesz részt, akik bemutatják kutatásaik legújabb eredményeit.
Az akadémikus hangsúlyozta, hogy az universitas akkor tud méltóképpen tisztelegni Szent-Györgyi Albert emléke előtt, ha kutatói mai is kiemelkedő eredményeket érnek el.
A professzor a programok közül kiemelte azokat a rendezvényeket, amelyeken a Nobel-díjas vendégek középiskolás diákokkal találkoznak, népszerűsítve a tudományt, hogy Szegeden ne csak most, hanem a jövőben is magas színvonalú kutatások folyhassanak.
Vécsei László, az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékánja elmondta, hogy Szent-Györgyi Albert az egyetlen olyan magyar Nobel-díjas, aki az elismeréshez vezető munkájának döntő részét hazánkban, Szegeden végezte.
A szegedi egyetem egykori rektora a tudományos kitüntetést 1937-ben “a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársav-katalízis szerepének terén tett felfedezéseiért” kapta meg.
Ezt követően érdeklődése az izomkutatás felé fordult, majd a kvantummechanika és az élőszervezetek működésével kapcsolatos kutatásokat végzett – közölte az akadémikus.
Az egyetem kiváló kémiai és biokémiai iskolája a mai napig Szent-Györgyi Albert tudományos örökségét őrzi – tette hozzá a professzor.
Varró András, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese közölte, hogy a konferencián a kilen Nobel-díjas kutató – Peter C. Doherty, Bert Sakmann, John E. Walker, Aaron Ciechanover, Andrew V. Schally, Ada E. Yonath, Tim Hunt, Robert Huber és Eric F. Wieschaus – plenáris előadásokat tart, emellett a szekcióüléseken orvosbiológiai témákról – kardiológia, immunológia, genetika és molekuláris biológia, neurobiológia, gasztroenterológia és a tuberkulózis – esik szó.
A tudományos tanácskozást művészeti és kulturális programok kísérik, Szegeden koncertezik Szentpéteri Csilla zongoraművész, Varnus Xavér orgonista, Sebestyén Márta népdalénekes pedig a Duna Művészegyüttessel, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarával és a Szeged Táncegyüttessel ad közös műsort. (MTI)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

A MAGYAR KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG ALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓJA / CSALÁDORVOS, AKI HISZ A CSALÁDBAN, DE NEM HISZ A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉGEKBEN,
NEMZETÜNK BETEGSÉGÉNEK ORVOSLÁSAKÉNT PEDIG HISZ MAGYARORSZÁG FÖLTÁMADÁSÁBAN

Hírek

Savonarola szülinapján

2022 szept. 21.
Savonarola szülinapján

Erzsébettel legutóbb…

2022 szept. 17.
Erzsébettel legutóbb…
Madách Sztregován
Madách Sztregován
2022 szept. 17.

Kalendárium