Scroll To Top

Mindent szabad ma Európában...
csak (hagyományőrzően) európai módon gondolkodni meg élni
nem !!!

Európa tetejére indulnak a szegedi diákok

Hírek 2012. márc. 26.

Misi Dávid és Radics Tamás, a Szegedi Tudományegyetem két földtanász (geológus) hallgatója a Mingi Taura (az Elbruszra) készül. Európa legmagasabb pontját, a cserkesz csúcsot augusztusban szeretnék meghódítani.

Az őslakos cserkeszek és a Kaukázus csúcsai 1847-ben (Grigorij Gagarin festménye). Azóta sok minden változott. Egyebek közt a keleti cserkesz (kabard) csúcsot, a „Mingi Tau”-t is inkább orosz „Elbrusz” nevén ösmeri a világ…   Az eredeti perzsa Alborz nevéből származik persze az orosz Эльбру́с (Elybrúsz) neve is.

– A Kaukázuson kívül gyakorlatilag Európa minden hegységében megfordultunk már. Augusztusban a földrész (kontinens) földrajzi értelemben vett legmagasabb pontjának meghódítására készülünk – meséli Radics Tamás. Barátjával, Misi Dáviddal 5642 méter magasba indulnak – az SZTE földtanász (geológus) hallgatói arra vállalkoztak, hogy egy hónap alatt meghódítják a Mingi Taut, az Elbruszt, a Kaukázus tetejét.

– Az expedíció célja, hogy megmásszuk a csúcsot, megismerjük a természeti, kulturális jelenségeket, és bejárjuk a Bezengi völgyet – mutatja be a terveket Tamás. Azt mondja: fapados expedíció lesz, egyetemistaként nehéz előteremteni a szükséges költségeket. (Mi minden másra van pénz e csonkországban! Szerk.) Így marad a sátrazás, a gleccseren alvás, a meleg hálózsák és a kolbász. – Hogy spórolni tudjunk, mindent be kell vetnünk, szárított és zacskós ételeket veszünk majd – magyarázza a hegymászó. A jó hazai kolbász kicsit jobban hangzik, mint a „zacskós étel”.

A két fiú eddigi legszebb közös emléke is hasonló: autóstoppal mentek a Kárpátokig.

Radics Tamás és Misi Dávid a Kárpátokban. Fotó: DM/DV

Misi Dávid amatőr fotós, innen jött a fiatalemberek ötlete, hogy élményeikről közleményeket (publikációkat), országos előadás-sorozatot és kiállítást szerveznek expedíciójuk után.

Balkár-Kabardföld és kettős csúcsos zászlaja a Mingi-Tau (Elbrusz) páros hósüvegével.

G. A. / Dr Sz L

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium

Fohászkodás

ápr. 15.
Fohászkodás