Scroll To Top

Épített értékeiben él a Nemzet.
A hazafiság minimuma épület-örökségünk védelme.

Múzeumok majálisa – A Természettudományi Múzeum és a Balatoni Múzeum lett 2011 legjobbja

Örömhírek, Rendezvények 2012. máj. 19.

A Magyar Természettudományi Múzeum és a Balatoni Múzeum nyerte el Az év múzeuma 2011 címet, Az év kiállítása 2011 díjjal pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum Petőfi-kiállítását ismerték el a Múzeumok majálisán szombaton a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) kertjében.

A Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményeinek sokoldalú fejlesztéséért és hasznosításáért, a közérthető, korszerű, komplex természettudományos látásmód fejlesztéséért, a keszthelyi Balatoni Múzeum pedig az épület és a kiállítás látogatóbarát megújításáért, gazdag és eredményes múzeumpedagógiai munkájáért nyerte el Az év múzeuma 2011 díjat.
Az év kiállítása elismerést és az azzal járó egymillió forintos pénzjutalmat a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum képviselői vehették át a „Ki vagyok én? Nem mondom meg…” – Petőfi választásai című tárlatért, amely a zsűri értékelése szerint új tudományos eredményeket közöl eddig még soha be nem mutatott tárgyakkal. A tárlaton példaszerűen találkoznak a műtárgyak, a dokumentumok, a múzeumpedagógiai módszerek és a multimédiás eszközök.
Mint Csorba László, az MNM főigazgatója a díjátadó előtt emlékeztetett, a hagyományosan a Múzeumkertben megrendezett Múzeumok majálisa a május 18-ai múzeumi világnaphoz kapcsolódik, amely összefogja a Kárpát-medence magyar kiállítóhelyeit is.
Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a Múzeumok majálisának védnökségét idén a kultúráért felelős tárca mellett a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Külügyminisztérium és a Balassi Intézet is vállalta.
    Az év múzeuma és Az év kiállítása díjak a legrangosabb elismerések, amelyeket magyar múzeum kaphat – értékelt a helyettes államtitkár, hozzátéve: a majálison a látogatók is szavazhatnak a legigényesebb programot kínáló és legszínesebb megjelenésű múzeumra; a közönségdíjat vasárnap adják át.
Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára felidézte, másfél éves előkészítő munka eredményeként áprilisban megszületett a hungarikumokról szóló törvény, és az idei Múzeumok majálisának kiemelt témája lett a hungarikum.
Deme Péter, a Pulszky Társaság-Magyar Múzeumi Egyesület elnöke elmondta, mindkét címre tizenhat múzeum, illetve kiállítás nevezett rendkívül színvonalas pályázatokkal. Az elmúlt két-három évben beértek a különböző EU-s és hazai pályázatok eredményei: nagyon sok intézmény tudott megújulni, tudta szélesebbre tárni kapuit – összegzett a szakember. Hozzáfűzte azonban: arról sem szabad megfeledkezni, hogy a hazai közgyűjtemények sok nehézséggel, elsősorban financiális és létszámgonddal küszködnek.
A Múzeumok majálisa során az ország több mint 110 közgyűjteménye várja a közönséget színes programokkal a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében és épületében szombat reggeltől vasárnap estig.

(MTI)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium