Scroll To Top

Nem kérünk az iszlám terrorból!
Már kaptunk belőle 150 év kóstolót !

Ősöreg bolygórendszerre bukkantak

Hírek 2012. márc. 28.

A világegyetemből őskorából származó bolygórendszert fedeztek föl német csillagászok.

A korai világegyetemből származó, 12,8 milliárd éves bolygórendszert fedeztek fel a Cet (Cetus) csillagképben német csillagászok, akik kutatásaikról az Astronomy and Astrophysics című folyóiratban jelentetnek meg tanulmányt.

A csillagok körül keringő gyűrűk anyagából keletkeznek a bolygórendszerek. A folyamat viszonylag gyorsan lezajlik, a korong gázanyagából 2-3 millió év alatt létrejönnek az óriásbolygók, szilárd részecskékből álló törmelékgyűrűt hagyva hátra. Utóbbiból néhány tízmillió év alatt képződnek a Földünkhöz hasonló kőzetbolygók.
A korai világegyetemben főleg hélium és hidrogén volt található. A nehezebb elemek, az úgynevezett “fémek” (a csillagászatban a hidrogénnél és héliumnál nehezebb kémiai elemek) később, a csillagokban jöttek létre. Az univerzumban pedig akkor terjedtek el, amikor a hatalmas csillagok életük végén szupernóvaként lobbantak el. Az általánosan elfogadott elméletek szerint minél több “fémet” tartalmaznak a csillagok, annál nagyobb a valószínűsége, hogy bolygókkal rendelkeznek – olvasható a PhysOrg (http://www.physorg.org) tudományos hírportálon.
A Földtől 375 fényévnyire lévő rendszer a HIP 11952 katalógusjelű csillagból áll. Két bolygója 7  ill. 290 nap alatt kerül meg. A csillag gyakorlatilag alig tartalmaz a hidrogénen és a héliumon kívül más elemet. Önmagában a két bolygó – a HIP 11952b és a HIP 11952c semmi szokatlant nem mutat, ami rendkívüli, hogy “fémekben” nagyon szegény és igen-igen öreg, 12,8 milliárd éves csillag körül keringenek.
“Ezek a bolygók akkor képződhettek, amikor galaxisunk is újszülött volt” – jegyezte meg Johny Setiawan, a Max Planck Csillagászati Intézet kutatója. Anna Pasquali, a Heidelbergi Egyetem Csillagászati Központjának kutatója azt emelte ki, hogy a felfedezés arról tanúskodik, hogy a bolygóképződés a világegyetem hajnalán kezdődött meg. “Szeretnénk több ilyen bolygórendszert felfedezni és kutatni. Ez lehetővé tenné, hogy pontosítsuk a bolygóképződésről kidolgozott elméleteket” – vélekedett Anna Pasquali.

(MTI nyomán)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

A MAGYAR KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG ALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓJA / CSALÁDORVOS, AKI HISZ A CSALÁDBAN, DE NEM HISZ A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉGEKBEN,
NEMZETÜNK BETEGSÉGÉNEK ORVOSLÁSAKÉNT PEDIG HISZ MAGYARORSZÁG FÖLTÁMADÁSÁBAN

Hírek

Savonarola szülinapján

2022 szept. 21.
Savonarola szülinapján

Erzsébettel legutóbb…

2022 szept. 17.
Erzsébettel legutóbb…
Madách Sztregován
Madách Sztregován
2022 szept. 17.

Kalendárium