Scroll To Top

Nem kérünk az iszlám terrorból!
Már kaptunk belőle 150 év kóstolót !

Múltidézés a szegedi Múzeumok éjszakáján

Rendezvények 2013. jún. 21.

Szeged, 2013. június 20., csütörtök (MTI) – Az idei Múzeumok Éjszakája a múltidézés jegyében telik majd Szegeden: felidézik a híres szegedi boszorkánypert, a Hideg nyalat című kiállításon pedig régi időket idéző árakon lehet fagylaltot vásárolni a szegedi Móra Ferenc Múzeumban, ahol Benczúr Gyula alkotásaiból nyílik kiállítás.

Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a múzeumban korabeli dokumentumok és máglyák segítségével megidézik 1728-as boszorkánypert, amelynek keretében hat férfit és hét nőt kínoztak meg, majd vetettek máglyára a város lakosságának jelenlétében. Felidézte, a per a maga korában Európa figyelmét is felkeltette, a német Frankfurter Zeitung például tudósított az égetésről, hiszen az eset még akkoriban is kirívónak számított.
A Múzeumok éjszakáján a nyíló Hideg nyalat című fagylalttörténeti kiállítás apropóján ismét 1 forint 50 fillérbe kerül majd a fagyi, amelyet fagyis kocsiból árul majd a Bagamérinek beöltözött cukrász a múzeum előtt. Fizetni régi érmékkel lehet majd, aki nem rendelkezik velük, az 5 forintért vehet egy gombócot. A programokat ismertető sajtótájékoztatón elhangzott: a Móra-múzeumban ezen az estén nyílik meg a Benczúr-kiállítás, amelyen több mint harminc remekművet mutatnak be a nagyközönségnek. Emellett rendhagyó tárlatvezetésre is várják az érdeklődőket: Csenki Attila, a Dumaszínház és a Showder Klub humoristája tart tárlatvezetést az Egyszer volt… az ősember című kiállításon. A Fekete házban Egyperces-maratonra várnak minden Örkény-rajongót, amelynek keretében a látogatók is felolvashatják kedvenc novelláikat a kiállítás termében. Emellett most először mutatják be a múzeum gyűjteményébe került eddig ismeretlen Móra-kéziratokat is. A Kass Galériában Pataki Ferenc színművész olvas fel Örkény-novellákat, miközben a meghívott alkotók képregényet rajzolnak az Egyperces novellákból.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium

Illő napi filmajánló