Scroll To Top

„Most jer : bölcs eleink hamvait tiszteljed,
Virágot szórj rájuk! - Tettüket kövessed !” (Vedres István)

Benczúr Gyula alkotásaiból nyílik kiállítás a Múzeumok éjszakáján

Kiállítások 2013. jún. 06.


Már készül a Móra Ferenc Múzeum az idei Múzeumok Éjszakájára: június 22-én, szombaton este nagyszabású Benczúr-kiállítást nyitnak majd.

Benczúr, a festőfejedelem címmel nyílik kiállítás a legendás piktor alkotásaiból a Múzeumok Éjszakáján a Móra Ferenc Múzeumban.

Az elmúlt években a legnépszerűbb magyar festők közül Munkácsy Mihály, Csontváry Kosztka Tivadar és Mednyánszky László műveiben gyönyörködhettek a látogatók. A komoly közönségsikert arató kiállítások sora Benczúr-tárlattal folytatódik – mondta el Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense .
A kiállításon több mint harminc festményt és grafikát mutatnak be a hazai historikus festészet kiemelkedő alakjának munkásságából.

A Móra múzeum dísztermében a lenyűgöző portrék mellett tájképeket is láthatnak majd az érdeklődők, az alkotások a nyíregyházi Jósa András Múzeumból és a Magyar Nemzeti Galériából érkeznek ide.
A tárlaton bemutatják a szegedi közgyűjtemény három saját Benczúr-képét is. Az egyik festmény Mátyás megkoronázását ábrázolja, két portrén pedig Tisza Kálmán, a dualizmus korának miniszterelnöke, valamint Tisza Lajos, a Szeged 1879-es árvíz utáni újjáépítését irányító kormánybiztos szerepel. A portrékkal a  városházán dolgozók vagy az ott ügyeiket intézők nap mint nap találkozhatnak, a festmények tartós letétként az egyik tanácsterem falát díszítik – közölte a muzeológus.

A Benczúr-kiállítás mellett további érdekességekkel, színes programokkal várják a kultúra szerelmeseit a Móra-múzeumban az idei Múzeumok Éjszakáján. Szintén ezen az estén nyitják meg a Hideg nyalat című fagylalttörténeti tárlatot, majd egy különleges szögedi boszorkányper részeseivé válhatnak az érdeklődők. A Fekete házban pedig –az Örkény-kiállítás apropóján- egy Egyperces-maratonba szállhatnak be a látogatók június 22-én éjjel.

( Móra Ferenc Múzeum)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium