Scroll To Top

Szúnyogirtásnak hazudott tömeges pillangó-pusztításkor és a következményes békairtáskor meg fecskétlenítéskor hol vannak az állatvédők ???

Levendula Napok a szegedi Füvészkertben

Rendezvények 2014. jún. 27.

A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje és Kulturális Irodája új fesztivál szervezésébe fogott, amelyet a botanikus kertben is fellehető különlegesen simogató illatú, romantikus hangulatot teremtő és sokoldalúan felhasználható levendula ihletett. Bár ez a virág a Földközi-tenger mediterrán vidékén őshonos, mégis Magyarországon sok kert és balkon ékessége, amely ugyan a száraz, napos, sziklás helyeket kedveli, de alkalmazkodik a mesterségesen teremtett élőhelyéhez is.

Biztosan mindenki számára meghökkentő lehet, de a levendulák nemzetségébe legalább 48 faj tartozik és ebből számunkra 3 igazán fontos. Létezik a legrégebben termesztett a valódi levendula, továbbá Franciaországban a széles levelű, Magyarországon pedig egy termesztett hibrid levendula az ismertebb. Számtalan alkalmazási területe miatt az egyik legsokoldalúbban használható a növényből préselt illóolaja, amelyet elődeink sikerrel alkalmaztak száraz vagy hurutos köhögésre, migrénes fejgörcsök ellen, ill nyugtató hatása miatt, belső feszültségek oldására. Ez az örökzöld, alacsony növésű fásodó szárú félcserje gyökerei egészen mélyen keresik a tápanyagokat, levelei átellenesen állnak, szálasak vagy mindkét végükön jellegzetesen elkeskenyedő lándzsásak. Virágai álörvökben állnak, különleges kékes-lilás színűek, 5 tagúak. A hétköznapi szóhasználatunkba is beférkőzött már, az oly gyakran emlegetett „levendula szín”. Termése 4 makkocska, de ezekből általában csak 1-2 fejlődik ki. Mivel ez a csodás növény főként június-júliusban virágzik, ezért gondolta azt a SZTE Füvészkert vezetősége, hogy e nemes növény égisze alatt, új fesztivált szervez nemcsak Szegednek, de a Dél-Alföldnek is. A kolostorkertben található levendulagyűjteményben a legismertebb fajtákat mutatjuk be, az egyébként is tisztalevegőjű, több ezer növénytől zöldellő-virágzó és állandóan fejlődő botanikus kertben.

Az első füvészkerti Levendula Napokon minden korosztály számára színvonalas és színes kulturális, ismeretterjesztő és szórakoztató programokkal – koncertekkel, pódium előadásokkal, növénybemutatóval és vásárral, kézműves termékekkel, gyerekeknek arcfestéssel, egyéni foglalkozással, kiállításokkal, -, várjuk a levendula szerelmeseit és az érdeklődőket. Az SZTE Kulturális Iroda – megmutatva milyen sok művészeti- és kulturális területnek lett ihletője ez az illatbomba – a korábban meghirdetett verspályázatának győztes pályaműveit, a Szegedi Egyetemi Színpad diákművészeivel tárja a nagyközönség elé. A próza mellett az ének is megtölti az étert, Vajda Júlia Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekesnő és a Szegedi Nemzeti Színház művészeinek hangja, levendulás dallamokkal teszik varázslatossá a kertet. A kicsiknek mesélve zenél majd Gubás Gabi és Pálfy Zsolt, hogy Puff Ancsi kalandjai című biomese-koncertjükkel mosolyt csaljanak még a szüleik arcára is. A számos népzenei koncert, minifesztivál mellett a két nap alatt a látogatók megismerkedhetnek a levendula jótékony hatásaival, kóstolhatnak levendulás ételeket és italokat, készíthetnek ajándéktárgyakat is. A rendezvény szombaton Mazila levendulás képeinek kiállítás megnyitójával indul, amely július 20-ig megtekinthető a Füvészkert jegypénztári épületében található kiállítótérben.

Egy hétvége a Füvészkertben, ahol minden a levenduláról szól!

 Helyszín:         6726 Szeged, Lövölde út. 42. – SZTE Füvészkert

Időpont:          2014. június 28.(szombat)- június 29. (vasárnap) 9-18 h

Jegyárak és bővebb információ: www.szegedilevendula.hu

Programok részletesen:

Június 28. (szombat)

10.00 Nyitni-kék!: Mazila kiállításának megnyitója, amely a (Füvészkert nyitva tartási idejében) július 20-ig megtekinthető.
10.30 „Legjobban vágyom a mézízű sorsra” I. rész – A Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) zenés, verses játéka az akrosztichon pályázatra érkezett pályaművekből
11.30 A Vetegető együttes koncertje

14.00 „Legjobban vágyom a mézízű sorsra” II. rész A Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) zenés, verses játéka az akrosztichon pályázatra érkezett pályaművekből

15.00 „Levendula száll az éjen át…”A Szegedi Nemzeti Színház művészeinek műsora Közreműködnek: Vajda Júlia, Csorba Kata, Andrejcsik István, Pataki Ferenc

Június 29. (vasárnap)

11.00 Puff Ancsi kalandjai – Gubás Gabi és Pálfy Zsolt Biomese-koncertje kicsiknek és nagyoknak
14.00 – 17.00 „Népzenei Mini Fesztivál”

14.00 A Darida duó koncertje (Kopasz Zsófia, Jankov Gyöngyvér)

14.45 Garamvölgyi Anett és Lengyel Zsolt koncertje

15.30 Tari Dorottya és Szűcs Bálint koncertje

16.15 A Zűrös banda koncertje

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium

Illő napi filmajánló