Scroll To Top

A magyarság elnyomatásának legfőbb oka a gyáva magyar ! (Sz.)

Ha a beteg meghal, a diák is megbukik

Jó hírek, Oktatás 2013. febr. 28.

A medikusok gyakorlati képzését segítő orvosi készségfejlesztő központot alakítottak ki a szegedi egyetemen.

Az országban egyedülálló berendezésekkel is felszerelt szimulációs laborban a leendő orvosok számítógéppel vezérelt, valósághű bábuk segítségével gyakorolhatják a különböző diagnosztikai módszereket, illetve beavatkozásokat – mondta Boros Mihály, az SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézetének vezetője.

A felnőttet és gyereket formázó bábukon valamennyi életfunkció érzékelhető: tapintható a pulzusuk, vizsgálható a légzésük, a kihelyezett monitorokon keresztül követhető a testhőmérsékletük, vérnyomásuk változása, de képesek sírni is. A korszerű számítógépes szoftvereknek köszönhetően a szimulációs bábuk produkálják az egyes betegségek tüneteit is, és valósághűen reagálnak a különféle beavatkozásokra – magyarázta a szakember.

A gyakorlás mellett az elsajátított ismeretek számonkérésére is alkalmas a központ, ilyenkor a vizsgázó diákok feladata lehet a pontos diagnózis felállítása és a megfelelő terápia végrehajtása – tette hozzá az egyetemi tanár.

Az ország más orvosegyetemein működő vagy tervezett központokkal szemben a szegedi labor elsősorban az alapképzésben tanuló hallgatók oktatását szolgálja. Nagy előnye, hogyolyan beavatkozásokat is elsajátíthatnak itt a leendő orvosok, melyek tanulmányozása valós betegek esetében csak nagyon nehezen lenne megoldható– közölte Boros Mihály.
A professzor elmondta, a szegedi központban egy olyan, az országban egyedülálló szimulációs eszköz is működik, amelyen az endoszkópos beavatkozásokat gyakorolhatják a diákok valósághű képalkotó-diagnosztikai felvételek segítségével.

A laboratórium kialakításához szükséges infrastrukturális fejlesztéseket saját bevételeiből fedezte az SZTE ÁOK, a szimulációs eszközöket uniós támogatással vásárolta az egyetem, a teljes fejlesztés költsége mintegy 230 millió forint volt.

(MTI-medicalonline.hu)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium