Scroll To Top

„Jaj annak a népnek,
amelynek történelmét az ellenségei írják!”
(Seneca)

Finnújvárosi Béke – 300 éve – a lív, a vót és inkeri nyelvek közelgő vége

Finnújvárosi Béke – a lív, a vót és inkeri nyelvek közelgő vége…
Hungrofinn nyelvrokonaink hanyatlása egy vesztett háború nyomán kialakuló új orosz hatalommal vette kezdetét.

A Nystadi béke, magyarul: Finn-Újvárosi Béke (oroszul: Ништадтский мир, finnül: Uudenkaupungin rauha, svédül: Freden i Nystad) amelyet s Julián(us)-naptár szerint 1721 augusztus 30.-án, a Gergely-naptár szerint szeptember 10.-én írtak alá Nystad, a mai Finnország Uusikaupunki városában, (magyarul Finnújvárosban) véget vetett az 1700 és 1721 közötti Nagy Északi Háborúnak.
Uusikaupunki a mai Finnországban áll, és jelentése finnül: Újváros.

A szerződés értelmében Svédország ádadta Oroszországnak Észtföldet és (a korábban svéd uralom alatt állott) Livóniát és Ing(e)riföldet, valamint Karélia legnagyobb részét meg Viborg várát.

A háború előtti Svédország sárgával, Oroszország zölddel, és az Oroszországhoz kerülő területek vonalkázottan.

I. Péter cár lett az új uralkodója ezeknek a területeknek, aki a nystadi békekötés után két hónappal fölvette az imperátor címet, és Oroszország hivatalos elnevezését Orosz Birodalomra változtatta. Ezzel új nagyhatalom született. Ennek a hatalomnak pedig a Balti Kapuja orosz kellett legyen !

Ennek esett áldozatul a ma is orosz uralom alatt álló Ing(e)riföld, ill. Inkeriföld, amelynek inkeri (ingri) nyelve a livón és a vót nyelvvel együtt hanyatlásnak indult, és mára már a teljes kihalás szélére jutott.

Az új orosz hatalom Inkeriföldből kihasítva kijáratot nyert a Balti tengerre, ahol Péter cár megalapította Szentpétervárat. A kommunizmus e várost Leningrád néven gyalázta, de Péter nagy műve már azóta  visszanyerte régi nevét és régi fényét is…

Az ing(e)ri, livón, vót és a karél(i) nyelvek mind a hungrofinn nyelvcsaládon belüli távoli rokonaink. Utolsó túlélő anyanyelvi beszélőik – a finneken és észteken kívül – csak ránk számíthatnak…

A nyelvcsaládunkat (mint mindegyik másikat) tudományosan a legnagyobb számú beszélő, ill. a történelem folyamán legjelentősebb kultúrális jelentőségű nyelveiről illik elnevezni. Mivel máig a magyar beszélők száma több, mint a többi összesen, a mindenkori történelmi súlyunk pedig vitán fölül áll, így természetszerűleg – a tarthatatlanul antimagyar “finnugor” szemlélet helyett – itt van már a tisztes és illendő hungrofinn tudományosság ideje.

Ahogyan a nagyhírű Indo-Germán Nyelvcsaládot sem meri senki le-belgo-albánozni, úgy nem tűrhetjük többé azt a nevet sem magunkra, ahonnan éppen a legjelentősebbet, a magyart hagyták két évszázadon át ki ! A mi nyelvcsaládunk a Hungrofinn Nyelvcsalád !!! 

 

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

A MAGYAR KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG ALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓJA / CSALÁDORVOS, AKI HISZ A CSALÁDBAN, DE NEM HISZ A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉGEKBEN,
NEMZETÜNK BETEGSÉGÉNEK ORVOSLÁSAKÉNT PEDIG HISZ MAGYARORSZÁG FÖLTÁMADÁSÁBAN

Hírek

Savonarola szülinapján

2022 szept. 21.
Savonarola szülinapján

Erzsébettel legutóbb…

2022 szept. 17.
Erzsébettel legutóbb…
Madách Sztregován
Madách Sztregován
2022 szept. 17.