Scroll To Top

„Jaj annak a népnek, amelynek a történelmét az ellenségei írják!” (Seneca)

Gyerekopera és tanyawestern a Szegedi Nemzeti Színházban

Rendezvények, Szögedi hírek 2012. dec. 21.

Szeged, 2012. december 20., csütörtök (MTI) – Ránki György gyermekeknek szóló operáját, a Pomádé király új ruháját és Pozsgai Zsolt tanyawesternjét, a Pipás Pistát mutatja be januárban a Szegedi Nemzeti Színház.

Toronykőy Attila, az opera rendezője a színház januári műsorát bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, Ránki György művét a fővárosi Operaházban és a veszprémi Petőfi Színházban korábban már színpadra állította. A január 18-tól látható előadás azonban némileg más lesz, mint a korábbi produkciók.
A közönség az opera kiszenekari változatát láthatja majd, amelyet az 1970-es években írt Ránki György a Déryné Színház felkérésére. A darabban közreműködik a színház teljes énekkara, a zenekar pedig az árokból félig kiemelve, a közönség előtt játszik, így a gyerekek láthatják, hogyan születik a hang – magyarázta a rendező.
Az 1953-ban keletkezett, allegorikusan a személyi kultuszról szóló mű igényes zenéjének köszönhetően az operabarátok és a felnőtt közönség is megtalálhatja majd a művészi értéket az előadásban – mondta Toronykőy Attila.
Pozsgai Zsolt a szegedi társulat számára írt tanyawesternjét a szabadkai Kovács Frigyes állítja színpadra. A Jászai Mari-díjas színész-rendező elmondta, a férfiruhába öltözött női sorozatgyilkos, Rieger Pálné vagyis Pipás Pista története a XX. század elején a Szeged környéki tanyavilágban élők irdatlan szegénységét, kilátástalanságát tárja a nézők elé.
Az emberek igazságait olykor abszurd, groteszk, a maga módján humoros módon bemutató darabot január 25-től láthatja a közönség.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium