Scroll To Top

A konzumidiótizmus jegyében : Arcunk eltakarásával védekezhetünk a friss levegővel szemben ! (Sz.)

Ökosodj!

Zöld hírek 2013. jan. 29.

A Magyar Környezeti Nevelők Egyesületének szakmai támogatásával elkészült decemberben az Ökosodj című környezeti nevelési brosúra. Gyerekek kezébe adva (10-18 évesek) kiváló segédeszköz lehet tanórákon, szakkörökön. Ingyen átvehető akár osztálynyi példányszám is irodájukban (valamint vidéki helyi csoportjaiknál), ill. letölthető honlapjukról.

Budapesti Svéd Nagykövetség, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség, valamint svéd vállalatok által támogatott Green Sweden 2011 programsorozat harmadik elemeként kezdik meg az „Ökosodj!” című kiadvány terjesztését.

A Green Sweden 2011 programsorozat célja, hogy minél szélesebb körnek mutassák meg a környezettudatosság, a zöld gondolkodásmód és a zöld megoldások fontosságát az élet különböző területein. Ennek egyik eszköze volt a „Fenntarthatóság zöld szemmel” konferencia júniusban, amikor az állami és a magánszféra szakértőinek és döntéshozóinak mutattak be olyan svéd példákat és megoldásokat, amelyek hozzájárulnak környezetünk hosszú távú védelméhez és a fenntartható jövőhöz.

Ezt követően adták át Magyarország első ökojátszóterét a Margitszigeten, Budapest Főváros Önkormányzatával együttműködve. A játszótérnek fontos szerepe van az óvodás és kisiskolás gyerekek környezettudatossá nevelésében.

Programsorozatuk harmadik eleme a 10–18 éves korosztálynak mutatja be, hogyan lehetnek környezettudatosabbak az élet különböző területein. Az „Ökosodj!” című kiadványt 60 000 példányban juttatják el olyan iskoláknak, amelyek elkötelezték magukat a környezeti nevelés mellett.

A kiadvány segítségével szeretnék felhívni a tanulók figyelmét arra, hogy már nekik is fontos szerepük van a környezet védelmében. Az a cél, hogy példákon keresztül megmutassák: az életük minden területén – az iskolában, otthon, szabadidőben – mindig van lehetőségük egy kicsivel környezetbarátabb módon élni. Segítségképpen olyan kérdéseket vetnek fel, olyan hiteket (vagy tévhiteket) elemznek, és olyan érdekességeket mutatnakk be, amelyekről sokan talán nem is gondolják, hogy egyáltalán vannak környezeti vonatkozásaik.

A Green Sweden Program résztvevőinek, valamint szakmai partnerüknek, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesületnek közös célja, hogy olyan kiegészítő eszközt adjon a pedagógusoknak, amelynek segítségével érdekesebbé, változatosabbá tudják tenni a tanórákat.

A Green Sweden Program fő partnerei az Electrolux, az Ericsson, és a HAGS, további partnerei a Kinnarps, a Metropol, a Skanska, a SAAB, valamint a Tetra Pak és az ABB svéd vállalatok.

A kiadvány letölthető a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület honlapjáról: www.mkne.hu, valamint személyesen beszerezhető az egyesület irodájában (1113 Budapest, Zsombolyai utca 6.), illetve vidéki helyi csoportjainál (Pécs, Debrecen, Nagykanizsa, Hódmezővásárhely – a címek megtalálhatók a honlapon). Ingyenes kiadvány. Jó lenne, ha minél több érdeklődő kolléga kezébe eljutna. Számtalan ötletet tartalmaz, tevékenységre ösztönzi a tanulókat, kutatásra buzdít. Minden ökoiskola, minden zöldülni kívánó iskola figyelmébe ajánlják, hogy együtt „ökosodjunk”.

Forrás: MKNE

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium