Scroll To Top

Mindent szabad ma Európában...
csak (hagyományőrzően) európai módon gondolkodni meg élni
nem !!!

Az égetők és lerakók okozta rák kockázatáról

Egy, a közelmúltban megjelent tanulmány a spanyolországi rákos megbetegedés okozta halálozások és a szemétégetők közelsége közötti összefüggést vizsgálja.

Azok számára, akiknek nincs idejük, hogy elolvassák az összefoglalót, a végső következtetés: „… az eredmények megerősítik a feltételezést, hogy a rák okozta halál kockázata statisztikailag jelentősen megnövekszik azon városokban, amelyek közelében szemétégető, illetve veszélyes hulladékot hasznosító vagy ártalmatlanító telep működik.”

A tanulmány rövid összefoglalása számokban:

 • A tanulmány az 1997-2006 közötti időszakot, 129 létesítményt (amelyek közül 14-ben települési szilárd, illetve különleges (veszélyes) hulladékot égetnek), és 8098 spanyol várost vizsgált.
 • A következő létesítményeket vizsgálták: 1 – hulladékégetők, 2 – fémhulladék- és roncsgépkocsi-lerakóhelyek, 3 – olajok és olajszennyezett hulladék, 4 – fém és műanyag csomagolóanyagok újrahasznosítása, 5 – használt oldószerek visszagyűjtése, 6 – használt galván fürdők (savak kezelése), 7 – egyéb hulladékok fizikai vagy kémiai kezelése, 8 – ipari hulladékok gyűjtése, 9 – egyéb hulladékok.
 • Csak 2007-ben erről a 129 telepről összesen 525.428 tonna mérgező anyag került a levegőbe és 4.984 tonna a vizekbe.
 • Megállapították, hogy a szemétégetők tehetők felelőssé a tüdő-, mellhártya-, epehólyag- (férfiaknál) és gyomordaganatokért (nőknél). “Az ipari tevékenység alapján csoportosítva a kockázatokat, magas statisztikai kockázatot mutattak ki a következőkben: “szemétégetők mellett fekvő városok” (teljes népesség), “fémhulladékot és roncsautókat újrahasznosító telepek”, “használt galván fürdőket regeneráló telepek” (férfiak), illetve “többféle szennyezőanyag” (férfiak és nők).”
 • A tanulmány erősségei:
 1. Ez az egyik első olyan tanulmány, amely az IPPC (Integrated Pollution Prevention and Control – Integrált szennyezés-megelőzés és -csökkentés) és az E-PRTR (European Pollutant Release and Transfer Register – Európai Szennyezőanyag-kibocsátási és -szállítási Nyilvántartás) által regisztrált ipari adatokat használta, hogy feltárja az ipari hulladékkezelés szerepét a rák okozta halálozásokban a környező városokban.
 2. „… a feltáró elemzés teljessége, amely 33 féle rákos megbetegedés általi halálozás alapos vizsgálatából állt, különbözőféle ipari tevékenységekkel összefüggésben.”
 3. „… különböző módszertani megközelítések használata a statisztikai elemzések során.”
 4. “Erős statisztikai ereje, amely köszönhető a tanulmányban elemzett halálozások magas számának.”
 5. „Kockázatelemzés az olyan ipari tevékenységek közelében, mint a roncsgépkocsi-telepek vagy fémhulladék-újrahasznosító üzemek, amelyeket korábban még soha nem vizsgáltak.”
 6. „Az egyes létesítmények részletes egyéni vizsgálata; illetve az, hogy a tanulmányból kizárták a közelmúltban üzembe helyezett telepeket, és amelyeknek lehetséges hatása a tumorok kialakulására vitatható, ha a vizsgált tumorok minimális lappangási idejét veszik figyelembe.”
 7. “A vizsgálatban nem csak a szemétégetők és a veszélyeshulladék-kezelő telepek környezetét vizsgálták, hanem bevontak olyan városokat is, amelyek egyéb ipari terület közelében fekszenek.”
 • A tanulmány arra a következtetésre jut, hogy a rák okozta halál kockázata magasabb azok számára, akik szeméttelepek 5 km-es körzetén belül laknak, és még ennél is magasabb, ha a telep egy szemétégető.

A teljes tanulmány angol nyelven innen elérhető:
http://news.newclear.server279.com/wp-content/uploads/2012/11/1-s2-0-S0160412012002279-mainIncindeaths.pdf

Fordította: Nagy Orsolya

Magyar forrás: humusz.hu

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium

Kalendárium

A Halüszi csata

máj. 28.
A Halüszi csata

Több mint Tréfa

We need more money

2023 máj. 28.
We need more money

Ady szavaival élünk és túlélünk :

Most perc-emberkék dáridója tart,
De építésre készen a kövünk,
Nagyot végezni mégis mi jövünk.
Nagyot és szépet, emberit s magyart.

Ady Endre 1908-ban, 31 évesen (Székely Aladár felvételén)