Scroll To Top

Az Orvostudomány
mint magyar neve (is) mondja :
Tudomány, nem Propaganda !!! (Sz.)

Paprikanap Ópusztaszeren

Események, Hungarikumok 2012. okt. 11.

Az egykori paprikatermesztők, paprikakofák világa elevenedik meg a Paprikanapon. Több mint 200 kiló fűszerpaprikát fűzhetnek, törhetnek, őrölhetnek azok, akik október 13-án, szombaton ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark skanzenjébe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tengeren túlról a Balkánon keresztül érkezett fűszerpaprikát a XVIII. század második felében kezdték el nagyobb területeken termeszteni a Kárpát-medencében, a XIX. század elején pedig a Szeged környéki tanyákon is megjelent. Kezdetben jelentős volt orvosi alkalmazása, különösen a csípős paprikáról gondolták azt, hogy alkalmas a váltóláz, a malária kezelésére, így nem véletlen, hogy a Tisza mentén gyorsan elterjedt.
A szegedi nagytáj jellegzetes kultúrnövénye a paprika, hagyományos feldolgozásának eszközeit az emlékpark skanzenjében egész szezonban láthatják az érdeklődők.

A helyben, a Szegedi tanyában termesztett fűszernövény hagyományos feldolgozási folyamatát nemcsak megismerhetik, de ki is próbálhatják az érdeklődők. Az Olvasókör udvarán beindul a paprika törésére szolgáló külü (lábbal hajtott mozsár), és a hasítás csínját-bínját is elsajátíthatják a látogatók. A régi idők módszerei, paprikás hagyományaink mellett a modern feldolgozás technológiáját és eszközeit is megismerhetik a vendégek. A gyermekeket kézműves foglalkozásokkal, paprikakereső játékokkal, a családokat finom paprikás ételek kóstolójával és paprikapiaccal is várjuk.

Az Ópusztaszeri Emlékpark szomszédságában található Szeri Csárda különleges paprikás ételspecialitásokkal várja vendégeit!

Helyszín: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, skanzen, Olvasókör

Időpont: 2012. október 13. szombat, 12.00

( kép, szöveg ÓNTE)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Hírek

Savonarola szülinapján

2022 szept. 21.
Savonarola szülinapján

Erzsébettel legutóbb…

2022 szept. 17.
Erzsébettel legutóbb…
Madách Sztregován
Madách Sztregován
2022 szept. 17.