Scroll To Top

Mindent szabad ma Európában...
csak (hagyományőrzően) európai módon gondolkodni meg élni
nem !!!

Hideg idő és havazás: az egész ország készültségben, nincs már elzárt település Borsodban

Hírek 2012. febr. 03.
Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Reggeliző hajléktalanok a Magyar Máltai Szeretetszolgálat éjjeli melegedőjében, amelyet a Volánbusz budapesti, Etele téri buszpályaudvarán alakítottak ki.

Szombat estig összesen 170 esethez riasztották a havazással és a hideg idővel összefüggésben a katasztrófavédőket; 22 sérültet szabadítottak ki a tűzoltók különböző közúti balesetekben járművekből – ismertette az országosan összesített adatokat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. Hajdú Márton főhadnagy megjegyezte, a tűzoltók az árokba csúszott autók, megsérült járművek műszaki mentése mellett a megszokott vonulási számban voltak jelen lakástüzeknél, és négy olyan kárhelyszínen is segédkeztek, amely nem kapcsolódik a havazáshoz vagy a hideg időhöz, és ahol már nem tudták a bajba került emberek életét megmenteni.
A főhadnagy fokozott óvatosságra intette a közúton közlekedőket, azt hangsúlyozva, mindenki figyelje a katasztrófavédelem közleményeit, a meteorológiai előrejelzéseket, különös tekintettel arra, hogy várhatóan vasárnapra vörös riasztást ad ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a hóviharok és az erős havazás miatt.

Szombat éjfélig a hóréteg vastagsága az ország legnagyobb részén elérheti a 10-30, délen, délkeleten pedig a 40-50 centimétert is, északnyugaton 10 centiméter körüli hó valószínű – közölte szombat reggel közzétett figyelmeztető előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. A szervezet honlapján arra hívják fel a figyelmet, hogy az Alföld nagy részén és az Északi-középhegység keleti területein az erős, helyenként viharos, 60-75 kilométer/órás sebességű északkeleti szél többfelé okozhat erős hófúvást, amely magas, fél métert meghaladó hótorlaszokat emelhet. Délnyugaton, főként Zala és Somogy megyében az erős északi szél szintén hófúvásokat okozhat. A Nyugat-Dunántúlon a legerősebb széllökések ugyancsak 60-75 kilométer/óra körül várhatók.

Összesen 38 embert vittek a rendőrök péntekről szombatra virradó éjszaka közterületekről melegedőkbe – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője. Öt főúton – a 6-oson, az 56-oson, az 58-ason, a 66-oson és a 67-esen – hóláncot kell használniuk az autósoknak. Garamvölgyi László szombat reggeli tájékoztatása szerint Budapesten a rendőrök az éjjel 19 hajléktalant vittek fedett helyre, közülük négyet kórházba. Az ország többi részén ugyancsak 19 embert vittek a közterületekről melegedő helyekre, átmeneti szállásokra. A legtöbbet, kilenc embert Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mentettek meg a kihűléstől, Komárom-Esztergom megyében hatot, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves és Nógrád megyében pedig egyet-egyet.
A közútkezelő öt főúton elrendelte a hólánc használatát: a 6-os, az 56-os, az 58-as, a 66-os és a 67-es számú főúton.
Éjszaka összesen 13 baleset történt az utakon, azok is koccanásos karambolok voltak, köztük három könnyebb személyi sérüléses – közölte Garamvölgyi László, hozzátéve, hogy a határok járhatók.

A várható havazás, vagy hófúvás miatt kilenc megyére már piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetést adott ki szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat. A szervezet honlapja szerint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében szombaton, 24 óra alatt több mint harminc centiméter mennyiségű hó is leeshet, ezért a havazásra vonatkozóan harmadfokú figyelmeztetést adtak ki. Az erős hófúvások magas hótorlaszokat okozhatnak ezért Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mellett Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a hófúvásra vonatkozóan rendelték el a legmagasabb szintű figyelmeztetést.

Narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést rendeltek el a havazás miatt: Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Pest, Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Míg a várhatóan erős hófúvás miatt Hajdú-Bihar, Heves, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém és Zala megyében adták ki a másodfokú figyelmeztetést szombatra.

Az Országos Mentőszolgálat készenlétbe helyezte mintegy hatvan négykerék-meghajtású terepjáró mentőautóját, valamint mentőhelikoptereit – közölte Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője, aki szerint a mentőszolgálatnál nem számítanak az átlagosnál több hívásra, ugyanis mivel hétvége jön, az emberek megtehetik, hogy otthon maradnak. Egy eset ellátása azonban nagyobb erőfeszítést igényelhet a mentőktől, mint általában, mivel a nagy hóban a mentőautó is lassabban tud csak közlekedni, jelentős havazás esetén pedig az is előfordulhat, hogy egyes településeket meg sem tudnak majd közelíteni. Ilyen helyeken viszont, ha az időjárás lehetővé teszi bevethetik a helikoptereket – hangsúlyozta a szóvivő.
Domján László, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka azt mondta: a Magyar Honvédség hatszáz katonával és kétszáz különleges gép- és harci járművel készült fel arra, hogy ha szükséges, segítséget nyújtson a hideg idő és a várható havazás miatt kialakuló esetleges veszélyhelyzetekben. Hangsúlyozta: ha szükség lesz rá, a létszámot és a műszaki eszközök számát növelik.

Az egész ország területén gondot okoz a rendkívüli hideg. Országos összeállításunkban az MTI tudósításaiból szemléztünk.

 Jász-Nagykun-Szolnok megye

A Szolnok megyei tiszti főorvos településenként bekérte az otthonukban ápolt magatehetetlen, krónikus fekvő betegek és a szülés előtt álló kismamák számát – tudatta a megyei védelmi bizottság. A megyei tiszti főorvos felhívta a szolnoki, valamint a karcagi kórház területén működő dialízisközpontok figyelmét a várható rendkívüli időjárási helyzetre, az arra való felkészülésre, valamint bekérte a kezelt betegek névsorát. A megyében 185, dialízissel kezelt beteget tartanak nyilván, közülük a kórházak szükség esetén naponta tizenötöt el tudnak helyezni. A megyében a gyógyszertárak egy-három hétre elegendő készlettel rendelkeznek. A kórházakban 612 üres ágy van.
A Szolnok megyei Tiszatenyőn két hétre rendelték el a rendkívüli tanítási szünetet – mondta Tóth Éva, az intézmény igazgatóhelyettese. Az iskola vezetője saját hatáskörben azért határozott így, mert a meteorológia előrejelzések szerint kemény téli napok következnek, és ez alatt meg akarják kímélni közel 150 tanulójukat az esetleges megfázásos megbetegedésektől. Tóth Éva a szünet további indokaként említette, hogy a nagy hidegben az iskolaépület fűtési rendszerét a kellő hőmérséklet biztosítása alaposan megterhelné. Harmadik okuk pedig, hogy sok pedagógusuk más településről jár dolgozni, és a közlekedésben várható nehézségek miatt nem biztos, hogy beérne időben a munkahelyére. Tóth Éva szerint a kéthetes szünet a családok többségének nem okoz gondot, akik azonban igényt tartanak rá, azok gyermekére az idősek napközi otthonában vigyáznak.

 Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Fotó: Vajda János/MTI

Munkások tűzifát pakolnak le egy szikszói családi ház udvarán. A rendkívüli időjárási helyzetre tekintettel 46 család tűzifa-támogatásáról döntött azonnali hatállyal a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település polgármestere, a rászorulóknak családonként öt-öt mázsa tüzelőt osztanak ki.

Borsod megyében már van egy halálos áldozata a hidegnek: elesett a háza udvarán és kihűlt egy férfi Mezőkövesden, erről a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője tájékoztatott. Egyedné Novodonszki Éva elmondta: a kocsmából hazafelé tartó mezőkövesdi férfi még szerda este esett el a saját udvarán. Feltehetően nem tudott felállni, és mire megtalálták a mínusz 15 fokos hidegben, kihűlt.

Újra megközelíthető a Borsod megyei Girincs, amelyet még a reggeli órákban is elzárt a hó – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.  Borsodban egy tucatnyi útszakasz viszont továbbra is csak félpályán járható, több út pedig még mindig a hó fogságában van. A megyében még mindig több helyen havazik, vagy szállingózik a hó. A főutak havasak, hókásásak, a mellékutak havasak.

Három autó elakadt a hóban Tiszatarjánnál szombat este, ezen a részen két-három méteres hófalakat emelt a szél – közölte Árvay Tímea, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivő-helyettese.

Borsodban eddig négy iskolában rendeltek el tanítási szünetet: a kesznyéteni, a girincsi, a forrói és a taktakenézi intézményekben.

Hajdú-Bihar megye

Eltérő időtartammal hétfőtől rendkívüli tanítási szünet lesz a hideg idő miatt Hajdúnánáson, Tiszagyulaházán, Újtikoson, Görbeházán, Szentpéterszegen és Gáborjánban – mondta a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Szentpéterszegen és Gáborjánban csak hétfőn nem lesz tanítás, míg a többi településen egész héten nem kell iskolába menniük a diákoknak és tanáraiknak – közölte Benke Valéria.

Debrecen egyik legnagyobb lakótelepén, a Tócóskertben lévő közösségi házat és a Nagyállomás épületét is megnyitotta melegedőként a helyi önkormányzat – közölte Pál Csaba sajtóreferens. Szükség esetén a város megnyitja az erre kijelölt, melegedést szolgáló épületeket, ahol a veszélybe kerülőknek átmeneti elhelyezést biztosítanak. Az önkormányzat előkészített egy volt iskolaépületet is a Debrecenből továbbutazni nem tudók befogadására. Ha további intézkedéseket kell hozni a hidegidő miatt, az átmeneti szálláson tartózkodóknak az önkormányzati fenntartási idősotthon konyhája élelmiszert is biztosít. A városi családsegítő szolgálat munkatársai folyamatosan keresik fel az egyedül élőket. Egy idős embert a szolgálat munkatársainak idősotthonba kellett szállítaniuk, mert nem volt fűtés a lakásában.

A hideg időjárás miatt leállították az uniós társfinanszírozással épülő nyugati tehermentesítő kiskörút építését Debrecenben. Jelenleg a csapadékcsatorna-építési munkálatok és a közműkiváltások folynak az egy kilométeres, március 15-én átadandó útszakaszon. A munkálatokat a rendkívüli hideg miatt az E.ON és a Tigáz-DSO szakfelügyelete állította le pénteken. Az önkormányzat nem tudott tájékoztatást adni arról, hogy a leállással csúszik-e az 1,1 milliárd forintos beruházás, ez a következő napok időjárásának függvénye. A kétszer két sávos nyugati kiskörút a belvárosi autóforgalom és a tömegközlekedés helyzetén javítana.

Fotó: Balázs Attila/MTI

Lovas járőrök beszélgetnek Takács István Miklós nyugdíjas bányásszal Gerhátbokorban. A Nyíregyházához közeli tanyavilág idős lakosait fokozottan figyelik és ellenőrzik, van-e elég tüzelő és élelmiszer minden házban.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Egyhetes rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el hétfőtől a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbogdány általános iskolájában és óvodájában a hideg idő miatt – közölte Balogh Tibor polgármester, aki szerint az időjárás függvényében az is elképzelhető, hogy még ennél is hosszabb lehet a rendkívüli tanítási szünet. A két intézmény gázfogyasztása a héten tapasztalt mínusz 12, mínusz 14 Celsius-fokos hideg miatt csaknem a kétszeresére emelkedett, a szünet elrendelésével pedig körülbelül egymillió forintos megtakarítást érhet el az önkormányzat.

A február 2. és február 12. között időszakra a Tiszavasvári Középiskola, Szakiskola és Kollégium mintegy hétszáz tanulójának rendeltek el rendkívüli szünetet. Az intézkedés bevezetését a hideg mellett az iskola fűtési rendszerének elavultságával indokolta az intézmény.

Fejér megye

A hideg és a várható havazás miatt elhalasztja a február 4-re, szombatra tervezett diplomaosztó ünnepséget a Dunaújvárosi Főiskola, az ünnepséget február 19-én, vasárnap tartják meg.

 Budapest

Megteltek a fővárosi hajléktalanszállók, már csak mintegy harminc férőhely maradt; valószínűleg nappali melegedőket is megnyitnak éjjelre – tájékoztatott a Menhely Alapítvány. – A mindenki számára elérhető éjjeli menedékhelyek 1.721 ágya közül csütörtök este 1.694 volt foglalt, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a rendszer betelt – írta Matlári Ferenc, az alapítvány munkatársa az MTI érdeklődésére küldött tájékoztatóban.

Közölte, jelenleg keresik, és a társszervezetekkel egyeztetve összesítik azokat a lehetőségeket, amelyeket a rendkívüli hideg megszűnéséig az eddigi férőhelyeken felül még használni lehet. Valószínűleg olyan nappali melegedőket is megnyitnak „krízisférőhelyként”, amelyek egyébként éjszakánként nem szolgálnak szálláshelyként.

 Zala megye

A jelentős nagyságrendű hiányzások és a várható hideg idő miatt péntektől jövő hét végéig oktatási szünetet rendelt el az önkormányzat a zalakomári óvodában és iskolában – közölte Varga Miklós polgármester. Elmondta: a 266 diákot oktató iskolában szerdán a tanulók negyede hiányzott, a 166 gyerekkel működő óvodában pedig már ötven százalékos volt a hiányzás. A jövő hét végéig elrendelt szünetet az is indokolta, hogy az előrejelzések szerint jelentős lehűlés várható Zalakomárban is, így az önkormányzat takarékoskodni tud az energiaköltségekkel.

Veszprém megye

Kétszer mentettek meg egy hajléktalan embert a fagyhaláltól rendőrök és tűzoltók – közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Kómár Viktória tájékoztatása szerint a Tapolcai Rendőrkapitányság ügyeletére csütörtökön este kilenc órakor érkezett a lakossági bejelentés arról, hogy a város egyik lakatlan épületében egy hajléktalan fekszik. A rendőrök a helyszínen többször felszólították a férfit, hogy jöjjön ki a házból, ám ő nem volt hajlandó ezt megtenni. A rendőrök a ház adottságai miatt csak a helyi tűzoltóság segítségével tudtak behatolni az ingatlanba, az épület hátsó részét tették szabaddá a bejutáshoz, majd a legközelebbi nyilvános fűtött helyiségbe, a buszpályaudvar várójába szállították a rendőri intézkedést folyamatosan megtagadó hajléktalant. A rendőrség visszatérő ellenőrzése során – nem sokkal éjfél után – ismét a 64 éves férfit vélték felfedezni az elhagyott épületben. A időjárásra miatt a férfit újra intézkedés alá vonták, majd a helyi hajléktalanszállóra kísérték.

Győr-Moson-Sopron megye

Saját udvarán fagyott meg egy férfi vasárnap reggelre Mosonmagyaróváron – tájékoztatott a megyei főkapitányság sajtóügyeletese. Az 57 éves férfi a tornácra ment ki, ahol elesett és a fejét beverte. Az eszméletét vesztett férfi életét a fia hívására kiérkező mentők már nem tudták megmenteni.

A Mosoni-Duna alsó szakaszán péntek délutántól már törni kell a jeget; ezzel a gönyűi kikötőt teszik megközelíthetővé – közölte az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Janák Emil, az igazgatóság vezetője elmondta: az intézkedés az alsó két-három kilométert érinti, ahol a feltorlódott jég már akadályozza a hajóforgalmat. Ezért harmadfokúra emelik ezen a szakaszon a készültséget. Az összefüggő, öt-tíz centiméter vastag jég miatt a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő nem tud hajót fogadni, valamint a kialakult jégdugó akadályozza a Rába folyón a Mosoni-Dunába érkező zajló jég levonulását.

A fagyhaláltól mentettek meg két hajléktalant Győrben a rendőrök. Egyikükre, egy 39 éves férfire – a környékbeliek bejelentése alapján – a ménfőcsanaki vasútállomás szolgálati lakásának disznóóljában bukkant a körzeti megbízott. Az erősen kihűlt férfit a győri kórházba szállították, akárcsak azt a 33 éves, szintén fedél nélküli, kihűlt férfit, akire a megyeszékhely vasútállomásán bukkant egy szociális munkás.

Somogy megye

Somogyban a 66-os és a 67-es út egy-egy szakaszán – a szentbalázsi, illetve a simonfai emelkedőn – kötelező a hólánc használata.  Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensének tájékoztatása szerint a kialakult hóhelyzet miatt rendelték el a hólánc használatát, az érintett útszakaszokon erre jelzőtáblákkal is felhívják a járművezetők figyelmét. Karsay Kornél elmondta továbbá, hogy a hólánccal nem rendelkező gépjárműveket a rendőrök a 66-os úton a szentbalázsi buszfordulótól, a 67-es úton a töröcskei tetőről visszafordítják.

Továbbra is változó vastagságú a jég a Balatonon és a Velencei-tavon, ahol péntek délelőtt még nem volt egyetlen partszakasz sem sportolásra alkalmas; a hétvégén több településen is tervezik jégpálya kijelölését. Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője közölte, a sportolásra alkalmas jégvastagság minimálisan tíz-tizenkét centiméter, a péntek reggeli mérések szerint azonban még csak 4,5-9 centiméter között váltakozik a jég vastagsága a Balatonon és a Velencei-tavon.

Pest megye

Bár a meteorológiai előrejelzések szerint az extrém hidegen kívül komolyabb veszélyhelyzetre nem kell számítani a közép-magyarországi régióban az elkövetkező napokban, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság minden eshetőségre felkészült – közölte a szervezet szóvivője. Loch Erika tájékoztatása szerint az önkormányzatok közreműködésével felmérték a megyében található élelmiszer- és gyógyszerkészleteket, a szükségellátási, melegedési helyeket, a mentési munkálatokba bevonható gépjárműveket, illetve technikai eszközöket. Felkészültek az esetleg úton rekedtek, a lakhelyüktől távolabb dolgozók (másutt iskolába járó diákok) ideiglenes elhelyezésére és ellátására is. A népegészségügyi szakigazgatási szervvel együttműködve összegyűjtötték a folyamatos, rendszeres ellátást igénylő betegek, illetve a szülés előtt álló kismamák nevét, címét, megtervezték esetleges szállításuk módját.

Békés megye

A Békés Megyei Intézményfenntartó Központ tanítási szünetet rendelt el a fenntartása alá tartozó valamennyi közoktatási intézményben és azok tagintézményeiben, ahol a tanulók többsége vidékről naponta jár be tanulni – mondta el Fehér József, a Békés Megyei Kormányhivatal sajtóreferense. Botyánszky Mária, a békéscsabai önkormányzat sajtóreferense az azt közölte: hétfőn és kedden a megyei jogú város valamennyi középiskolájában és gimnáziumában szünetel a tanítás. A kollégiumok megyeszerte fogadják a diákokat vasárnap, hétfőn és kedden is. Orosházán szünetel a tanítás hétfőn valamennyi iskolában, és elmaradt a hétvégére tervezett szalagavató a gimnáziumban. Ugyancsak elmaradt a végzősök ünnepsége Gyulán. Békés városában hétfőtől szerdáig valamennyi iskolában elmarad a tanítás, hétfőtől péntekig lesz fagyszünet a református óvodában és iskolában, a kulturális és sportközpont pedig hétfőtől szerdáig lesz zárva.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium

Illő napi filmajánló