Scroll To Top

Az Orvostudomány
mint magyar neve (is) mondja :
Tudomány, nem Propaganda !!! (Sz.)

Árvíz: áradnak az Észak- Magyarországi folyók

Hírek 2013. febr. 26.

Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Sajón, a Taktán és a Tarnán levonuló árhullám miatt mind a három folyón hétfőn az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (Émvizig) – tájékoztatta Csont Csaba védelemvezető-helyettes az MTI-t.

A Sajó a teljes hazai szakaszán árad, és szlovákiai mellékvizeinek alsó szakaszain is gyenge áradás tapasztalható. A folyó középső szakaszán, Sajószentpéternél a tetőzés kedd este, éjszaka várható másodfokú készültségi szintet elérő vagy kissé meghaladó vízállással, míg Felsőzsolcánál elsőfokú készültségi szintet megközelítő vízszintek valószínűek – közölte Csont Csaba.
Kisebb árhullám vonul le a Szerencs-patakon is, és mivel hétfőn további eső várható a vízgyűjtőjén, továbbra is viszonylag jelentős vízhozam érkezik majd a Szerencs-Takta vízrendszerben – tette hozzá.
A vízügyi szakemberek arra számítanak, hogy a következő napokban az olvadás hatására árhullámok vonulnak le a Hernád, a Bodrog és a Felső-Tisza vízrendszerében is, ugyanakkor nem tartják valószínűnek, hogy készültséget kellene elrendelni.

Ismét udvarokat öntött el a víz Ipolytarnócon

A megáradt Ipoly folyó nyolc ház udvarát öntötte el, a Nógrád megyei Ipolytarnócon elrendelték a harmadfokú készültséget – közölte az alpolgármester hétfőn az MTI-vel.

Bolyós Gáborné elmondta: vasárnap délutántól már homokzsákokkal védték az ingatlanok bejáratait, hétfőn reggel a 393 centiméterre emelkedett folyó vize elöntötte az ártéri nyolc ház udvarát.
Az érintett lakók közül egyelőre senki nem akarta elhagyni a házát – tette hozzá.
Az Országgyűlés 2011-ben 50 millió forintot különített el az árvízzel folyamatosan fenyegetett nyolc lakás kiváltására, ez azonban nem történt meg 2012 végéig sem, amikor a Belügyminisztérium zárolta a pénzt. Szabó Tibor fideszes polgármester részben emiatt adta be lemondását december végén.
Az ipolytarnóci nyolc ingatlant 2009 decembere óta hetedszer öntötte el az árvíz.

Utakat zártak le a Sajó áradása miatt Víz hömpölyög a Sajóivánka és Sajókaza közötti, a Sajó áradása miatt lezárt úton 2013. február 26-án. A folyó áradása miatt két alsóbbrendű út egy-egy szakaszát zárták le Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

(kép-szöveg:MTI)

 

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium