Scroll To Top

„Ébredj, hazám, mert ha most nem ébredsz,
Soha többé nem lesz ébredésed…” ( Petőfi – A Nemzethez )

Gyimesi, csíki és háromszéki motívumok a Magyar Posta idei húsvéti bélyegein

Hírek 2013. márc. 11.

A Zengővárkonyi Míves Tojás Gyűjtemény tojáskülönlegességei, gyimesi, csíki és háromszéki motívumok szerepelnek a Magyar Posta idei húsvéti bélyegein.

A bélyegek Nagy Péter grafikusművész tervei szerint készültek, a címleteken szereplő alkotásokat Bércziné Szendrő Csilla tojásíró népi iparművész készítette.
A forgalmi bélyeg kisíven és a 85 forint névértékű sorozaton szereplő fehér írásos, pirosra festett gyimesi, csíki és háromszéki motívumok eredetije múlt század eleji gyűjtésből származik. A virágos minták előzménye az erdélyi reneszánsz motívum kincsében keresendő: az egyes minták többértelműek is lehetnek, ami ékes bizonyítéka a Kárpát-medencei mintakincs változatosságának, a tojásdíszítő asszonyok, lányok esztétikai kifinomultságának, az évszázados hagyományok ápolásának – áll a Magyar Posta Zrt. hétfői közleményében.


A 110 forint névértékű sorozat fő motívuma a Kárpát-medence gyimesi tájegységéről származó piros alapszínű tojáshím, derékban széles osztósávval, amelyen a „Krisztus halleluja” felirat szerepel. A fent és lent nyolc részre osztott, a sávokban rendezett dupla csillagmotívum elnevezése „tőtőtt rózsa bűtűbe írva”, itt a piros-fekete színállással a tojásíró kiemeli és megerősíti a főmotívumot, ugyanakkor felidézi a székely hagyományos színeket, a piros-fekete rokolyákat, a pünkösdi szélben lobogó templomi zászlókat és a székely gyászt.
Az egyik legvallásosabb terület Gyimes, ahol a mai napig minden lányos háznál „írják” a tojásokat. A Kárpát-medencében a gyimesi tojásírás egyedülálló archaikus mintakinccsel rendelkezik.


A Zengővárkonyi Míves Tojás Gyűjteményben a kicsiny fürjtojástól a testes strucctojásig mintegy harmincféle módszerrel díszített egyedi alkotások, valamint különleges iparművészeti darabok is találhatók.

(MTI)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium