Scroll To Top

„A mostani járvány ellen a legjobb szer a jókedv, gondtalanság, életvidámság, mert a betegség csak a borult embert meri megközelíteni.” (Krúdy Gyula)

25 millió forintra bírságolta a Lombard Lízinget a PSZÁF

Hírek 2013. júl. 02.

Devizában számolta fel a járművek forintban megállapított casco díját, emellett egyik díjtétele többszöri emelése során elmulasztotta előzetesen időben tájékoztatni fogyasztóit a Lombard Lízing Zrt.-t, ezért a társaságot összesen 25 millió forintra bírságolta meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) – közölte a felügyelet kedden.

A PSZÁF tájékoztatása szerint a pénzügyi vállalkozás deviza alapú gépjárműhitelei kapcsán a csoportos biztosítás keretében felmerülő casco díjakat devizában terhelte a fogyasztókra, holott a biztosítás forintalapú volt, s azt a Lombard Lízing is forintban fizette a biztosítónak. Ennek értelmében a társaság közel 14 ezer casco biztosítást tartalmazó szerződésénél azért számított fel magasabb kamatot, mert az érintett fogyasztóknak a tőke- és kamattartozás mellett a casco díját is deviza alapon kellett megfizetniük.
A felügyelet szerint a kivetett 20 millió forintos bírságot az indokolja, hogy a jogsértést a társaság a fogyasztók széles körét érintően, huzamosabb időn át valósította meg. A PSZÁF határozatában kötelezte a pénzügyi vállalkozást arra is, hogy 2013. augusztus 31-ig fizesse vissza az érintett fogyasztóknak a  jogtalanul beszedett mintegy 380 millió forintot.
A felügyelet másik vizsgálatában azt állapította meg, hogy a Lombard Lízing a finanszírozási konstrukciókhoz kapcsolódó „KHR bekerülési díj” elnevezésű díjtétel egyoldalú módosításakor, több esetben a hitelintézeti törvényben előírt 60 nap helyett három, illetve öt nappal hirdette ki a díjtételek módosítását. Ezen túl súlyosan megsértette a jogszabályi előírásokat azzal, hogy nem tájékoztatta levélben szerződött fogyasztóit a díjtétel módosításáról.
A PSZÁF az utóbbi, két alkalommal elkövetett, a fogyasztók széles körét érintő jogsértés miatt 5 millió forint bírságot szabott ki, s kötelezte a társaságot a felügyeleti határozat kézhezvételéig felszámított díjtöbblet, közel 1 millió forint visszatérítésére az érintett fogyasztók számára.
A Lombard Lízing elsősorban gépjárművek finanszírozásával foglalkozik. Jelenleg a német VR-Leasing AG 92 százalékos és az osztrák VB Leasing AG 8 százalékos tulajdonában áll.

(MTI)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium