Scroll To Top

„Az a nemzet, amelyik emlékeit veszni hagyja, az a saját síremlékét készíti és vesztesége az emberiségnek.”
Ipolyi Arnold

Idén csak Szegeden láthatja a Porgy és Besst az európai közönség

Hírek, Szögedi hírek 2013. aug. 07.

Roncstársadalom, kábítószer, prostitúció és egyéb mocsok…

Van ahol többre érdemes műveket adnak elő, de Szeged mára ide züllött!
És az Amerika legalját, az újvilági társadalom „klasszikus” bélsarát fölkaroló rendezés még kérkedik is vele Európában:

Szeged, 2013. augusztus 6., kedd (MTI) – Idén csak a Szegedi Szabadtéri Játékokon láthatja George Gershwin Porgy és Bess című művét az európai közönség, az opera, a dzsessz és a gospel zenei világát ötvöző darabot afroamerikai társulat mutatja be pénteken és szombaton a Dóm téren.

Harangozó Gyula, a fesztivál művészeti vezetője a szegedi próbákat megelőző keddi sajtótájékoztatón elmondta, az operát negyven éve a Magyar Állami Operaház művészeivel már egyszer műsorra tűzték a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Az örökösök egyre szigorodó feltételei miatt több mint két évtizede azonban nem játszották Magyarországon a Gershwin-operát.
A darabot játszó társulat az elmúlt két évtizedben az Egyesült Államok csaknem összes államában, valamint a világ öt kontinensének 17 országában bemutatta a Porgy és Besst, melyet mintegy másfél millióan láttak. Az alkotók szerint a produkció sikerének titka, hogy a társulat szenvedélyesen játssza az operát, a művészek szívüket-lelküket beleadják az énekbe és a színpadi játékba. A történet sodró erejéhez hozzájárul az is, hogy a karakterek rendkívül összetettek, egyikük sem teljesen romlott vagy tökéletesen jó.
A társulat az elmúlt egy évben nem játszotta a művet, a szegedi bemutatóra New York-i próbákkal készültek, és a munkát a Tisza-parti városban fejezik be. Az énekesek itt találkoznak a szegedi szimfonikusokkal is, akiket Stefan Kozinski vezényel.
Susan Williams-Finch rendező szerint Gershwin nagyszerű történetének egyértelmű az üzenete, az előadásba azonban igyekeztek a modern gondolatokat is beleszőni, hiszen a darab olyan aktuális kérdésekről is szól mint a drog, a prostitúció vagy a nők függő helyzete a férfiaktól.
Az előadás címszerepeit Richard Hobson és Angela Owens játssza, mindketten világszerte sikereket értek el a Gershwin-műben. Richard Hobson – aki Porgy-ként 2004-ben debütált – az Egyesült Államok olyan jelentős színpadainak rendszeres fellépője, mint a Metropolitan Opera, a New York City Opera, a Dallas Opera és a Mississippi Opera.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium

Illő napi filmajánló