Scroll To Top

„Jaj annak a népnek,
amelynek történelmét az ellenségei írják!”
(Seneca)

VI. Lótusznapok

Rendezvények 2013. júl. 20.

Minden, amit a Füvészkert ékességéről, az indiai lótuszról tudni érdemes keleti hangulattal fűszerezve.

Hagyományainkhoz híven idén is kétnapos rendezvénnyel ünnepeljük a szegedi, Közép-Európában egyedülálló, szabadtéri indiai lótusz állományunk virágzását.

Tradicionális indiai táncbemutatókkal, Kövi Szabolcs koncerttel, tibeti hangfürdővel, távol-keleti ízekkel, jógával, keleti harcművészeti bemutatókkal, thai masszázzsal, kézműveskedéssel várjuk látogatóinkat a távol-keleti hangulatot idéző Füvészkertben. A Lótusz túrába bekapcsolódva Ázsia növényvilágával is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Vendégeinket szívesen látjuk távol-keleti viseletben!

Biztatunk mindenkit, hogy pléddel, szivaccsal, matraccal felszerelkezve érkezzen és az árnyas fák alá letelepedve élvezze a programsorozatot!

Szeretettel várjuk látogatóinkat!

Az indiai lótuszról

Az indiai lótusz Ázsia mérsékelt égövi területének déli-, délkeleti vidékén őshonos. Később, a Buddhizmus terjeszkedésével jutott el a szubtrópusi-, forró égövi vidékekre is, egészen Ausztrália észak-keleti részéig. Napjainkban széles körben hatalmas vízi ültetvényeken termesztik. Dísz- táplálék és gyógynövényként is jelentős.

A növény levelei magasan a víz felszíne fölött állnak, pajzs alakúak, kékeszöld színűek. Pompás megjelenésű virágai hosszú kocsányukkal a levelek fölé emelkednek, illatosak. Virágaik rovarmegporzásúak. A Szegedi Füvészkert tavában látható sötét rózsaszínű virágok mellett fehér változata is létezik a növénynek.

A szirmok a beporzást követően lehullanak, majd a termőtáji rész a virág tengellyel együtt elfásodik, a zuhanyrózsához válik hasonlóvá. A zuhanyrózsa lukacsaiban egyesével ülnek a makktermések. A lótusz magjai nagyon ellenállóak, akár 1000 évig is megőrzik csírázóképességüket.

A növény rhizómájával (föld alatti szár) kapaszkodik a talajba. Ennek segítségével tud áttelelni, tavasszal megújulni és vegetatívan tovább szaporodni.

A szegedi lótusz története…

Itt, a szegedi Füvészkert tavában található Közép-Európa legnagyobb, szabadtéri indiai lótusz állománya. A növény első levelei már májusban megmutatkoznak a víz felszínén, igazi szépségét azonban július-augusztus folyamán mutatja. Ekkor a tavat zöld levélszőnyeg és a belőle kiemelkedő rózsaszín virágok tömkelege borítja. Ebből a virágpompából szeptemberre már csak az elfásodott, de még így is dekoratív termések szálai maradnak meg.

1932-ben egyik gyűjtőútja során Győrffy István talált rá az indiai lótuszra az óföldeáki Návay-kastély parkjában. Az itt található tóból származtak az első füvészkerti tövek, melyeket lovaskocsin szállítottak a Füvészkertbe.

Betelepítése óta a növény folyamatosan jelen van a tóban, mára a tó vízfelületének több mint a felét birtokolja.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium

Illő napi filmajánló