Scroll To Top

„Most jer : bölcs eleink hamvait tiszteljed,
Virágot szórj rájuk! - Tettüket kövessed !” (Vedres István)

Kezdődik a XVII. Duna Karnevál

Kezdődik a XVII. Duna Karnevál…
Tíz külföldi együttes mintegy háromszáz művésze érkezik a szombaton Budapesten kezdődő XVII. Duna Karneválra.

A néptáncot és a népzenét, a világ- és kortárs táncot, a fúvós-, szimfonikus- és világzenét ötvöző egyhetes programsorozaton részt vevő külföldi vendégek között megtalálhatók a határon túli magyar hivatásos és hagyományőrző együttesek mellett Európából és Ázsiából érkezett egzotikus társulatok is.
Az idei karnevál fő témája a Kelet és a táncház. A meghívott országok között van Azerbajdzsán, India, Kína, Törökország, Ukrajna, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Románia is.
A programok sorában szerepel a senior tánckarnevál hétfőn a Hagyományok Házában, kedden a Duna Palotában azerbajdzsáni estet rendeznek, csütörtökön pedig sor kerül a III. Lánchíd Nemzetközi Néptáncversenyre.
Pénteken a budafoki Záborszky pincében Borvárosi Karnevál szórakoztatja a vendégeket, szombaton pedig Budapest központjában a karneváli felvonulás teremt igazi fesztiváli hangulatot. Az együttesek a Szent István Bazilikától a Vörösmarty térre érkezve késő estig tartó táncgálával és táncházzal köszöntik a karnevált.
Zárásként június 17-én, vasárnap este nyolc órától a Margitszigeti Szabadtéri Színpad közönsége megtekintheti a karnevál gáláját. A hagyomány és újítás szellemében szerkesztett látványos tánckoncert megjeleníti a mesés Kelet tánc- és zenei kincseit, és beavatja a nézőket az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára felvett táncház módszerbe.
A karnevál csaknem teljes ideje alatt a Vörösmarty téren június 12. és 16. között szabadtéri koncertekkel, külföldi valamint hazai néptánc és a népzenei fellépésekkel, világ- és kortárs tánccal, fúvós-, és világzenei produkciókkal, népművészeti kiállítással és vásárral várják a látogatókat.
A programsorozatnak Budapesten kívül Budakalászon, Ürömben és Győrben is vannak rendezvényei. A részletes programot a www.kulturpart.hu/folk honlap ismerteti.

MTI 2012. június 8. péntek

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium