Scroll To Top

Épített értékeiben él a Nemzet.
A hazafiság minimuma épület-örökségünk védelme.

Felsőoktatási keretszámok – A keretszámok újratárgyalását szeretnék elérni a szegedi hallgatók

Szögedi hírek 2012. dec. 10.

 

 

A felsőoktatási keretszámok újratárgyalását szeretnék elérni a szegedi hallgatók és oktatók, akik hétfőn tiltakozó akcióba kezdtek a Csongrád Megyei Kormányhivatal épületében.

Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának elnöke újságíróknak elmondta, az elmúlt egy évben ötödére csökkent az államilag finanszírozott hallgatói létszám, Szeged esetében ez azt jelenti, hogy a legtöbb egyetemi képzés veszélybe került.
Nem Magyarországon él az, aki nem látja, a felsőoktatás valamennyi szereplője kétségbe van esve – fogalmazott a hallgatói vezető, aki úgy látja, minden erkölcsileg vállalható eszközt igénybe kell venni érdekeik képviselete érdekében.
A következő napokban országszerte nagyon sok kisebb-nagyobb tiltakozó akció lesz, ha ezek nem érnek célt, a teljes felsőoktatást érintő sztrájk jöhet – mondta az elnök.
Hozzátette: Magyarországon a diplomások aránya jóval az uniós átlag alatt van. Bécsben nyolcezer forintnak megfelelő regisztrációs díj fejében ingyen tanulhatnak a hallgatók. A kormány lépéseivel az érhető el, hogy a fiatalok tömegesen külföldre menjenek tanulni – fogalmazott Török Márk.
Hétfőn délben három szegedi oktató és negyven szegedi egyetemista, köztük a Hallgatói Hálózat aktivistái kezdtek tiltakozó akcióban a kormányhivatal épületében. A hallgatók a hivatal aulájában – amely álláspontjuk szerint közforgalmú tér – ülnek, lábuknál egy hosszú lánccal összekötve. Többüknél transzparensek láthatók többek között „10 480 állami finanszírozott hely. Nem. Nem engedünk a kormánynak” felirattal.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium