Scroll To Top

„Jaj annak a népnek,
amelynek történelmét az ellenségei írják!”
(Seneca)

Az ombudsman a napenergia háztartási célú felhasználásának megkönnyítését szorgalmazza

Zöld hírek 2013. febr. 14.

Az ombudsman azt kérte a belügyminisztertől, hogy vizsgálja felül a háztartási célú napelemek és napkollektorok felszerelését építési engedélyhez kötő új kormányrendelet előírásait – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint Szabó Máté ombudsman A válság vesztesei a paragrafusok fogságában című projektjének keretében vizsgálta meg a megújuló energiaforrások alkalmazásának jogszabályi feltételeit. Az alapjogi biztos jelentésében megállapította, hogy az építési engedélyezési eljárásról szóló, január 1-jén hatályba lépett kormányrendelet építési engedélyezési eljáráshoz köti a háztartási célú napelemek és napkollektorok felszerelését, és csak a bontásuk végezhető bejelentés vagy építési engedély nélkül.
Szabó Máté azt kérte a belügyminisztertől, hogy vizsgálja felül a szabályozást, amely álláspontja szerint hátrányos a napenergia hasznosítása szempontjából, továbbá sérti az egészséges környezethez való jogot és a jogbiztonság követelményét is. Pintér Sándor válaszában elismerte, hogy a napkollektorok felszereléséhez szakmai szempontból nem szükséges az építési engedélyezési eljárás vagy bejelentés, és a kormányrendelet kiegészítése mellett foglalt állást.
A belügyminiszter a napelemek esetében ugyanakkor vitatta a biztos kezdeményezését, azzal érvelve, hogy a napelemek várható elterjedése miatt szükséges egy differenciált, méretfüggő anyagi norma kidolgozása, és az országos településrendezési és építési követelményekről szóló jogszabály (OTÉK) módosítása.
Az ombudsmani jelentés teljes szövege a http://www.ajbh.hu/allam/jelentes/201204908.rtf oldalon olvasható.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium

Illő napi filmajánló