Scroll To Top

Épített értékeiben él a Nemzet.
A hazafiság minimuma épület-örökségünk védelme.

Botka: az Unió nem támad, hanem véd

– 1848 tavaszán nemcsak Pest-Budán hömpölygött a tömeg, hanem egész Európában, történelmünk egyik legdicsőbb pillanata is bizonyítja, hogy hazánk Szent István óta az európai népek családjába tartozik – mondta Botka László polgármester az önkormányzat ünnepségén a Klauzál téren. – Érdekes, hogy mennyire nem megy neki a történelem…

A szocialista politikus szerint Európa része vagyunk, egy úton halad a történelmünk Európáéval, és ez az út csak akkor ágazik ketté, amikor Magyarországot a zsarnokság, vagy idegen megszállás tartja a markában. Úgy fogalmazott: Európa a szabadság, a demokrácia, a sokszínűség, a tolerancia szinonimája. Európa azé a fölemelt fejű polgáré, aki a történelem során oly sokszor ki tudta mondani, hogy elég volt, hogy nem kér a zsarnokságból, a rabságból, nem kér az agresszív hatalomból, az egyenlőtlenségből és az igazságtalanságból – fogalmazott Botka. Szerinte ez a mindenkori európai-magyar polgár fogalmazta meg 1848-ban Magyarországon a 12 pontot, aki először mondta ki, fogalmazta meg a ma is érvényes igazságot.

Botka azt mondta: ez a mindenkori európai-magyar polgár Szegeden is sokféle volt és sokféle ma is. – Amikor március 17-én, Pestről érkező utazók révén elért ide a forradalom híre, a sokszínű „szögedi nemzet”, a Bakay Nándor féle nagyiparosok (akinek örökségét Botka, maga tűntette el), a felsővárosi hajóácsok, a palánk szerb és zsidó kereskedői, az alsóvárosi paprikatermesztők, a főgimnáziumi tanárok és a román anyanyelvű sóhordók egy emberként mozdultak meg – emlékeztetett Botka, hozzátéve: nem voltak egyformák, de egyetértettek.

Szerinte ez a szegediség az, ami Kossuth Lajos „nemzetének büszkeségét” 31 évvel később, a Nagyárvíz idején, ismét csak egy emberként fordította szembe az elemekkel, mint mondta, a fölbőszült Tisza gátjain ugyanúgy ott van a tudós rabbi, mint a város jegyzője, a fiatal mérnök, az idős hírlapíró és a szegénysori kubikos.

A polgármester úgy fogalmazott, ha az európaiságra bizonyíték kell, hát Szegeden itt a bizonyíték: nekünk Párizs, Brüsszel, Bécs, London nem csak néhány távoli főváros, de életünk része, a pénzükből épült szegedi nagykörút részei. Hozzátette: Szeged az árvíz után a semmiből újrateremtődött, s az utóbbi tíz évben dermedtségéből újjászületett, fejlődő, dinamikus város minden téglájában ott van Európa segítsége, Európa összefogása, az európai adófizetők pénze. Beszédének ez a panele kísértetiesen emlékeztetett a bukott Mesterhazug miniszterelnök-jelölt hasonló süketeléseire. Azt persze nem említette a főbalvezér, hogy különösen hol van „ott” Európa pénze. A busásan kistafírozott szocimborák lajstromából nem kaphattunk ízelítőt. A mutyimester nem tett említést az elveszejtett és hűtlenül kezelt milliárdokról sem, ekként az európai pénzből elleisztingelt fürdővel sem dicsekedett…

A Város-ellenes polgármester tehetséges szövegírója most is kitett magáért. Megérdemli a fizetését! Ha a Várostól ugyan nem is, Botkától annál inkább! Hiszen a Város igazi gondjairól soha tudomást nem vevő panel-polgármester beszédében üres szólamokkal ma is Tiszát lehetett rekeszteni. Botka úgy vélekedett: „Ma az Európai Unió nem támadja, hanem védi Magyarországot, a magyar szabadságot.” Hát persze! Csakúgy, mint a szolnoki gyüttmönt az arany tojást tojó tyúkját, a még őt is anyáskodón befogadó Szegedet és a már-már betegesen toleráns szögedieket, a máig megvezetett és semmibevett, rászavazó tömegeket.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium

Kalendárium